Posted on

Portfolio dijeta: Nauka potvrdila da je najzdravija

Portfolio dijeta, tačnije Portfolio plan ishrane je najbolja ishrana za zdravo srce.  On  se uglavnom sastoji od orašastih plodova, soje, zelenog lisnatog povrća, ovsa i mahunarki.

Takva ishrana podrazumeva smanjen unos zasićenih masnoća i soli

Portfolio dijeta

Portfolio plan ishrane snižava krvni pritisak u proseku za dva procenta više u poređenju sa do nedavno najefikasnijom DASH dijetom

Visok krvni pritisak i holesterol su najveći faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi obično podrazumevaju uzimanje specijalnih lekova. Međutim, ishrana mnogo utiče na te faktore.

“Otkrili smo da je plan ishrane efikasan koliko i početna doza prosečnog leka za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ishrana sasnovana na biljnim namirnicama, pri čemu se prednost daje onima koje su bogate proteinima, uljima i vlaknima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i šloga”, rekao je profesor Dženkins.

Ranije studije su pokazale da i individualne komponente Portfolio plana – orašasti plodovi, sojin protein i viskozna vlakna – efikasno snižavaju krvni pritisak.

Studija je objavljena u stručnom časopisu “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease”.

Izvor: b92.net