Posted on

Omlet: Na dijeti ste, a jede vam se? Može!

Omlet volimo da jedemo i za doručak i večeru… I užinu isto! U zavisnosti od toga kako ga pripremate, omlet može da bude prava kalorijska bomba. Predstavljamo vam par saveta kako da vaš omlet bude zdrav i manje kaloričan.

1. Dodajte mesa ili malo sira

Pošto već imate dosta proteina u jajima, gledajte da stavite umereno mesa i sira uz omlet, kako bi samo malo začinili i dodali ukus. Izaberite jedan od ova dva izbora, koji vam se najviše sviđa. Na primer, možete dodati malo grilovane piletine i ukrasiti ga sa povrćem i jednom kašičicom laganog kozijeg sira.

2. Ako ste ipak odabrali sir…

Samo polako. Ionako će se rastopiti i raširiti, tako da nema potreba da stavljate mnogo sira. Uzmite parče ili malu količinu sira visokog kvaliteta koji najviše volite. Možete probati i švapski sir ili parče rikota sira.

3. Stavite dosta povrća

Povrće je najbolji način da dodate ukus i potrebne nutrijente vašem omletu bez mnogo kalorija. Zeleno povrće je dobar izbor, a možete staviti i pečurke, luk, brokoli.. Bukvalno sve što vam padne na pamet od povrća.

4. Pratite pravilo „trojke“

Izaberite 3 namirnice koje ćete iskombinovati sa omletom, dve nisko kalorične i jednu sa više kalorija. Na primer: paradajz, pečurke i avokado.. Ili spanać, brokoli i čedar sir. Kombinacija ima beskonačno mnogo, a na vama je da samo izaberete.

5. Umesto soli, upotrebite sveže začinske biljke

Luk, bosiljak i ruzmarin su samo neki od mnogih biljaka koje možete iskoristiti da dodate jači ukus omletu, umesto da potegnete za soli.

6. Cela jaja ili samo belanca?
Iako je celo jaje zdravo da se pojede, sve zavisi od vaših prioriteta. Jedno jaje sadrži otprilike 70 kalorija, 5 grama masti i 6 grama proteina. U žumancetu se nalazi dosta hranljivih nutrijenata: proteini, vitamini A, B-6,B-12 i D. Takođe je bogato holinom i omega 3 kiselinama koje su bitne za rad mozga. Ipak, ako gledate holesterol i zasićene masti ili želite da smanjite što više unos kalorija, možete dodati jedno celo jaje i dva belanca ili napraviti omlet samo od belanaca.

7. Bez mazalica

Zelena salata je odličan par omletu. Takođe možete dodati pečeni krompir, a ako ne možete da jedete omlet bez hleba – uzmite onaj od celog zrna. Nemojte da stavljate margarin i ostale „mazalice“, već jednostavno stavite parče omleta na hleb i dobićete super sendvič.

Izvor: zenskimagazin