Posted on

Nadutost u stomaku: Šta treba uraditi da nadutost prestane

Nadutost u stomaku se često javlja kod mnogih od nas. Jedite četiri do šest manjih obroka dnevno, izbegavajte prženu hranu i zasićene masnoće. Ako budete jeli supu, integralna peciva, sveže voće i povrće, vaša probava neće trošiti mnogo energije. To je ključ uspešnog varenja!

A ako vam se desi prezasićenje hranom, za početak uzmite neki antacid ili reduktor kiseline, koji se izdaje bez recepta. Većina uobičajenih antacida sadrže kombinaciju soli, za neutralizovanje želudačnih kiselina. Neki proizvođači svoje proizvode obogaćuju kalcijumom.

Pridržavajte se uputstava i ne uzimajte ih u većim dozama ili duže nego što je preporučeno. Sastojci antacida mogu izazvati dijareju ili opstipaciju.

Poslušajte preporuku klinike Mejo i ne uzimaj protivupalne lekove, kao što je aspirin. Ta sredstva opterećuju želudac osetljivih pojedinaca.

Nadutost u stomaku – Menta čini čuda

Pijte najmanje tri šoljice čaja od mente, koji smete da pomešate sa kamilicom ili gospinom travom. Metvica ili menta lekovito deluje na želudac i probavu tako što smiruje creva, smanjuje nadutost od nakupljenih gasova, a ujedno ima i antibakterijska i antivirusna svojstva.

Smanjite unos kafe i drugih kofeinskih pića i izbegavajte izvore stresa, koliko god je to moguće. Pušenje može pogoršati stanje “uznemirenog” želuca.

Izvor: espreso.rs/zdravakrava.hr