Posted on

Meso: Ako prestanete da ga jedete, dogodiće vam se OVO!

Meso mnogi vole da jedu. Ipak, ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u proseku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu menjali rutinu vežbanja niti brojali kalorije.

1. Smršaćete

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u proseku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu menjali rutinu vežbanja niti brojali kalorije.

2. Promeniće vam se crevna mikroflora

Vegani imaju više vrsta crevnih bakterija koje se bore protiv upala, ali ipak, veća je razlika između koncentracije crevne mikroflore kod vegetarijanaca i svaštojeda, pokazalo je istraživanje univerziteta u Njujorku.

3. Možete da izgubite važne hranjive materije

Iz biljne ishrane prilično je teško dobiti dovoljno gvožđa, vitamina D i vitamina B12. Takođe, možda će vam nedostajati i proteina. Mahunarke, orašasti plodovi su dobar izvor belančevina i zdravih masti, a ako jedete namirnice bogate gvožđem (poput spanaća) svakako ih kombinujte s vitaminom C (npr, spanać-salatu začinite limunovim sokom), dok su jaja dobar izvor vitamina D. Ali u svakom slučaju, ako se prebacujete na vegetarijansku ishranu, svakako se posavetujte s nutricionistom ili lekarom.

4. Možda ćete smanjiti rizik od raka

Svetska zdravstvena organizacija prošle godine je šokirala sve mesojede sveta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu grupu karcinogena kao i cigarete. To ne znači da podjednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su kancerogeni podjednako čvrsti. Ali u svakom slučaju, meso izaziva rak, prvenstveno rak creva. A što je obrađenije, to je gore.

5. Sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti

Osim preteranog unosa masnoća (koje često prati preterivanje u mesu), američki institut Lerner izolovao je karnitin. To jedinjenje iz crvenog mesa podstiče reakcije koje pospešuju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: net.hr / superzena.b92.net