Posted on

Loše raspoloženje? Rešenje je u zdravoj ishrani!

Loše raspoloženje se može javiti iz više razloga. Osobe koje jedu mnogo voća i povrća pokazuju veći nivo optimizma.

Naučnici su ustanovili da optimisti imaju veći nivo karotenoida u krvi.

Karotenoidi su jedinjenja s antioksidativnim delovanjem koji se nalaze u narandžastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.

Lider istraživanja prof. Džulija Boem je izjavila:

“Rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veći nivo karotenoida u krvi”. Naučnici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena starosti od 25 do 74 godine. Učesnici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu. Prema rezultatima istraživanja trebalo bi da jedemo najmanje tri porcije voća i povrća dnevno. Naime, učesnici, koji su jeli dve ili manje porcija, pokazali su manji nivo optimizma, u odnosu na one koji su jeli tri ili više porcija voća i povrća dnevno.Iako naučnicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i nivoa optimizma, ističu da je moguće da optimisti uopšteno jedu više voća i povrća od pesimista, zato je nivo karotenoida u njihovoj krvi viši.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (fizička aktivnost, pušenje i slično) veza između nivoa karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.

Izvor:centar-zdravlja.net