Posted on

LAŽNI PRIJATELJI: 8 “zdravih” namirnica koje ustvari štete vašem zdravlju

Lažni prijatelji kada su namirnice u pitanju su pred vama. Povremeno uživanje u slatkišima nije veliki greh, ali pripazite na svakodnevno konzumiranje hrane pod etiketom “zdrave hrane”.

Energetske bar pločice

Kada pod uticajem reklamiranja pomislite kako su energetski barovi puni vlakana i proteina energetske pločice mogu da deluju kao super zdrave “grickalice”.

U krajnjem slučaju, energentski barovi se i prodaju u prodavnicama zdrave hrane. Većina atletičara i ljudi koji vežbaju u teretani ih jedu. Pre nego što je stavite u usta, uzmite u obzir kako se teško vari većina tih pločica.

Nemasni jogurt ili jogurt sa niskim procentom masnoće

Mnogi nisko-masni i bezmasni jogurti su tako puni šećera da se bez problema mogu smatrati dezertom. Dijetalni šećer tog tipa može povisiti nivo holesterola u vašoj krvi.  Samim tim, razlog zbog kog ste odabrali manje masne proizvode postaje besmislen.

Smrznuti jogurt

Nije tako kaloričan i ne goji kao sladoled, ali ipak, nije nužno zdrav. Smrznuti jogurt možda zvuči zdravo zbog naziva “jogurt” ali je to samo varka.

Nivo šećera kod smrznutog jogurta se definitivno izražava dvocifrenim brojem. Neki brendovi su čak optuženi za obmanjivanje kupaca u vezi sa tim koliko kalorija ima u jednom obroku.

Kremasti napici (smoothies)

Samo zato što su puni celog voća, ne znači da su smutiji dobri za nivo šećera u krvi ili za naš struk i liniju. Postoje upozorenja protiv ovih napitaka ako ih pravite u od velike količine banana, bobica i drugih voćaka jer upravo ti napici mogu da povećaju nivo unosa šećera preko dozvoljene granice koja iznosi 25 grama.

Ovo se može desiti naročito ako pijete smuti koji je napravljen u prodavnici jer većina radnji koja proizvodi ove napitke, dodaje šećer u sve miksove od bobica. Ukoliko ih pravite kod kuće, pola šolje bobica je dovoljno.

Nemojte da vas zvaraju priče o vitaminu C, antioksidansu, ili o tome da se radi o poslastici iz amazonskih šuma. Acai bobice možda sadrže neke odlične hranjive materije, ali kada ih unesete uz napitak sa preko 40 grama šećera? Sve što radite je u tom slučaju kontradiktorno vašoj ishrani prilagođenoj zdravom životu.

Granola- doručak sa ovasom, medom, sušenim voćem i orasima

Granola ima reputaciju zdravog doručka još od šezdesetih godina prošlog veka. Razlog za to je taj što je ova vrsta doručka sadržala manju količinu šećera u poređenju sa onim što što je bilo u ponudi za doručak u to vreme. Takođe, i zbog toga što se smatra da je ovas izuzetno zdrav za srce. Ali dodati sastojci, pre svega šećer, i visoka količina masti kod većine brendova, čini ovaj doručak manje zdravim izborom a više poslasticom koju bi trebalo umereno konzumirati.

Smrznuti dijetalni obroci

Nizak nivo kalorija i nalepnice koje to potvrđuju, ne čine automatski smrznuto jelo boljim izborom za vas u odnosu na jelo koje biste mogli da sami da skuvate.

Pa čak i ukoliko je napravljeno da bude zdravo. Većina smrznutih jela sadrži aditive kojih neće biti ukoliko pravite ručak kod kuće. Takođe, za izradu gotovih zamrznutih jela uvek se koriste jeftinije žitarice i skrob kao što je beli krompir i i beli pirinač. Teško ćete pronaći zamrznuto jelo u kom je svaka komponenta zdrava.

Sušeno voće

Loše vesti za ljubitelje sušenog manga ili onih koji vole da za užinu grickaju brusnicu. Suvo grožđe, kajsije, šljive, urme i smokve su zapravo jedino sušeno voće koje ne sadrži dodati šećer.

Veganski dezerti

Avaj, dezert je i dalje dezert, iako ne sadrži proizvode životinjskog porekla. Zapravo, neke veganske poslastice sadrže više masnoće i prostih ugljenih hidrata neko uobičajeni slatkiši.

Kokosov šećer, koji se često koristi umesto belog šećera u većini veganskih dezerata zvuči zdravije nego beli šećer. Ali ipak, i taj šećer ima isti efekat na nivo šećera u krvi i insulin kao i običan šećer.