Posted on

Nadimanje: Kako ga se rešite posle prazničnog prejedanja?

Nadimanje se javlja posle praznika. Naše telo teško vari sve te đakonije, pa ćete verovatno primetiti i da vam odeća nije komotna kao ranije.

Posle prejedanja, trebalo bi da odmorite svoj probavni sistem, a ovi trikovi će vam pomoći u tome:

1. Jedite manje hrane koja nadima

Izbegavajte pasulj, luk, brokoli, kupus, karfiol i ostale koja izaziva nadutost. Umesto toga posegnite za jabukama i kruškama jer su bogate pektinom koji umiruje i dobar je za probavu. Pomoći će vam i probiotici.

2. Jedite banane i kivi

Ovo voće sadrži visok nivo kalijuma koji deluje kao diuretik i utiče na izbacivanje soli iz organizma.

3. Izbegavajte žvakaće gume

Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol koji mogu podstaći povećanu proizvodnju gasova u probavnom traktu.

4. Pijte sok od aloje

Ovaj sok pomaže telu da lakše uklanja toksine, mikrobe i bakterije i smanjuje upale.

5. Smanjite unos mlečnih proizvoda

Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost, pa svakako smanjite unos mlečnih proizvoda. Postoji mnogo alternativa poput pirinčanog mleka koje umiruje creva ili kokosovog mleka (i jogurta). Smanjite i količinu proizvoda od pšenice.

6. Uzimajte probiotike

Zahvaljujući tome što probiotici utiču na regulaciju dobrih bakterija u crevima, varenje se olakšava, čime se smanjuje proizvodnja gasova.

7. Opustite se

Stres izaziva nakupljanje kortizola i adrenalina koji dovode do nadutosti. Zato posle “praznične groznice” iskoristite vreme da se posvetite sebi i opuštanju.

I, naravno, ne pričajte dok jedete – gutanje vazduha izaziva nadutost.

Izvor: b92.net