Posted on

Jogurt dijeta: TRI dana ČETIRI kilograma manje!

Jogurt dijeta nije dijeta u pravom smislu te reči, više je u pitanju fenomen koji postoji u različitim verzijama. Donosimo vam samo jednu od njih koja će vam pomoći da se oslobodite viška kilograma.

Osnovni principi

Delovanje jogurt dijete se zasniva na svojstvu probiotičkih jogurta da stimulišu rast zdrave crevne flore, a koja kao posledicu ima brže varenje hrane, eliminaciju toksina pa tako i mršavljenje.

Kada se hrana temeljno svari, ujedno se unapređuje zdravlje creva i opšte zdravlje organizma.

Preporučuje se čak do 2l jogurta svaki dan, a uz jogurt se može jesti sveže voće, dok bi trebalo izbegavati zašećerene jogurte.

Jogurt se ne pije sam već se uz njega preporučuje konzumacija hrane s dozvoljene liste.

Jedna od verzija Jogurt dijete izgleda ovako:

Prvi dan

Doručak

Ujutro pojedite voćni ili obični nemasni jogurt s pahuljicama po želji.

Ručak

Na maslinovom ulju prodinstajte povrće i na kraju pomešajte s pirinčem. Osim soli i bibera u povrće nemojte dodavati nikakve začine. Za desert pojedite voćni jogurt.

Večera

Pre spavanja zasitiće vas salata sa šunkom i šargarepom. Dakle, naseckajte jednu šargarepu, jabuku i 50 g šunke pa sve propržite na maslinovom ulju. Sve zajedno pomešajte s nemasnim jogurtom.

Drugi dan

Doručak

Napravite salatu od krastavaca, potrebni su vam jogurt i krastavac koji ćete iseckati na kockice i na kraju sve zajedno pomešati.

Ručak

Posolite i pobiberite malo ćuretine iseckane na kockice i ispecite na maslinovom ulju. Dodajte iseckane šampinjone, jedan paradajz i papriku. Kada povrće omekša dodajte jogurt.

Večera

Dve čaše jogurta pomešajte s nekoliko bobica mešanog šumskog voća.

Treći dan

Doručak

S jogurtom pomešajte sir, naseckanu jabuku, malo cimeta i na kraju malo posolite i pobiberite.

Ručak

Ispecite 150 grama filea od oslića, a kao prilog napravite salatu od jogurta, naseckanog krastavca i malo senfa.

Večera

Skuvajte sto grama testenine, dodajte jednu naseckanu papriku i kuvano jaje. Sve zajedno pomešajte s jogurtom.

Uticaj na zdravlje

Probiotički jogurti su sigurno korisni za zdravlje, a iako za sada ne postoje čvrsti naučni dokazi koji povezuju jogurt dijetu sa mršavljenjem kratkotrajna primena ove dijete sigurno neće štetiti zdravim ljudima, ali se ne preporučuje dugotrajno praktikovanje.

Izvor: nadlanu