Posted on

Gojaznost i nedostatak sna su blisko povezani

Gojaznost i nedostatak sna su blisko povezani. San za koji nemate vremena tokom radne nedelje ne možete da nadoknadite vikendom. Ukoliko tokom noći izgubite samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo nedelju dana vaša vaga može da pokaže veći broj kilograma.

Gojaznost – Telo pamti svaki izgubljeni minut sna

Osam sati sna dnevno, formula za lepotu i zdravlje. Upravo minimalno šest do osam sati odmora mozak treba baš svake noći.  Ujedno, to je vreme u kojem će se celi organizam obnoviti i tako zaštititi od gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca.

Manjak sna i gojaznost kod mališana

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji , otkrila je da manjak sna ima i značajan uticaj na decu i njihovu težinu. Istraživači su pratili 2000 mališana od 15 godina, još od predškolskog doba.

Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju  ili imaju problema s disanjem u snu , imaju dvostruko veći rizik da postanu gojazni. Mališani između pet i šest godina koji slabo spavaju imaju 60-100 odsto više izgleda da će do svoje 15 godine biti gojazni. Amerikanci nisu jedini koji višak kilograma beleže već u predškolsko doba.

Izvor: alternativa za vas