Posted on

Energija od ranog jutra: Za kvalitetniji dan i san

Energija od ranog jutra je veoma važna za funkcionisanje tokom dana.

Nemate dovoljno sna, a čak i kada odspavate onih “obaveznih” 8 sati, osećate se umorno i iscrpljeno. Hrana bogata gvožđem i zdrave grickalice pomoći će vam da se brzo razbudite i napunite energijom za dan prepun obaveza. Evo saveta za savršen početak dana.

1. JEDITE BILJKE BOGATE GVOŽĐEM

Određeni sastojci, pogotovo gvožđe, može pomoći ženama da imaju više energije. Skoro 10 odsto žena starosti od 20 do 49 ima manjak gvožđa u organizmu što uzrokuje zamor i ograničene mentalne i fizičke sposobnosti. Biljke koje su odličan izvor gvožđa su: pasulj, spanać i semenke susama, a ako ih jedete u kombinaciji sa vitaminom C apsorpcija gvožđa biće efikasnija.

2. PRESKOČITE KOFEIN

Uprkos zdravim efektima koje mogu imati čaj i kafa, ako se osećate iscrpljeno bolje je da ih preskočite. Kofein daje lažan osećaj energije jer je stimulans, a nakon što njegovo dejstvo prestane, osećaćete se umornijim nego što ste bili.

3. DORUČAK KAO ENERGETSKA BOMBA

Umesto da doručak ograničite samo na unos proteina i ugljenih hidrata, pokušajte da bude bolje izbalansiran. Umesto da pojedete samo jogurt, dodajte neko bobičasto voće koje deluje kao antioksidant, dobre masti poput badema, lešnika i nekih semenki i ovsene pahuljice. Takođe, bilo bi dobro da običan jogurt zamenite onim nemasnim.

4. JEDITE VIŠE „SUPERVOĆA“

Preporučuje se veći unos takozvanog „supervoća“ – jabuka, koštunjavog voća, bobica i paradajza. Ako ograničite doručak na uvek jednu bananu, nećete unositi dovoljno hranljivih materija i antioksidanata što će uzrokovati osećaj umora i iscrpljenosti.

5. IZABERITE ZDRAVE GRICKALICE

Kada birate energetsku užinu ignorišite ono što piše na pakovanju i odmah proverite listu sastojaka. Ako vas sastojci podsećaju na recept i čini vam se da bi I sami mogli da napravite tako nešto, onda je to pravi izbor, a ako su vam imena sastojaka nerazumljiva i liče na naučni eksperiment, takvu hranu preskočite.

Izvor: blic žena