
Dinja pomaže u regulisanju pritiska, pomaže pri mršavljenju, ublažava nadutost…
Dinja sadrži fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum i vitamine
Zahvaljujući visokom sadržaju vode, niskom sadržaju šećera i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je letnje osveženje.
Kalijum i voda iz dinje podstiču rad bubrega
Ovi slatki plodovi, pomažu regulisanju pritiska. Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten. Oni pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u letnjim mesecima.
Kalijum, uz natrijum glavni elektrolit tela, ima ulogu regulisanja krvnog pritiska. U sinergiji sa velikom količinom vode koju dinja sadrži, pomaže detoksikaciji organizma putem bubrega.
Ako imate problema sa viškom kilograma, dinja je idealan izbor u vrućim letnjim danima jer nutrijenti u ovom plodu mogu pomoći pri mršavljenju regulišući probavu i potpomažući eliminaciju toksina iz organizma, a vlakna su “zaslužna” za dugotrajniji osećaj sitosti.
Dve šoljice ove voćke dovoljno je pojesti na dan, preporučuju nutricionisti, a u toj količini dinja sadrži samo 120 kalorija pa je jedite bez griže savesti.
Pri kupovini birajte zrelu dinju koju ćete prepoznati po plavkastom ili smeđem kružiću oko ”repića”. Kada je nezrela može da nadraži organe za probavu, pogotovo ako nakon konzumacije popijete vodu (može ubrzati probavu i izazvati dijareju).