Delovi namirnica koje bacamo, a ne bi trebalo. Da li znate koji su?
Kora pomorandže
Sadrži četiri puta više vlakana nego deo koji se obično jede i više tangeretina i nobletina – flavonida. Oni su dobri za prevenciju raka, dijabetesa i zapaljenja.
Delovi namirnica koje bacamo – Stabljika blitve
Sadrži dosta glutamina, aminokiselika koja utiče na poboljšanje imunološkog sistema. On potiče sposobnost tela da se oporavi od povreda i operacija.
Lišće celera
Ima pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika. Pored toga, sadrži i vitamin C i fenole, moćne antioksidante.
Lišće brokolija
Samo porcija od 30 grama lišća brokolija sadrži 90 posto dnevnih potreba vitamina A, dok sam plod ima samo tri posto.
Kora lubenice
Otkriveno je da beli deo kore lubenice sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja potiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.
Ljuska luka
Sadrži više atnoksidanata nego sama glavica luk. Posebno je bogata kvercetinom koji može smanjiti krvni pritisak.
Izvor: novosti