Posted on

Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Buđ nije baš najjestivija stvar, ali se neretko može naći na hrani. Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane“ i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani.

Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta“, ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Buđ – neke vrste sadrže mikotoksine

Otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šo.

Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama… Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.

Kako biste sprečili pojavu buđi, Šo savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana od isteka roka trajanja.

Izvor: b92.net