Posted on

Biciklom do zdravlja

Biciklom do zdravlja je isproban recept. Kod ljudi koji se aktivno bave vožnjom bicikla, posle dve godine puls postaje sporiji, što znači da srce radi efikasnije i produktivnije. Biciklizam jača kardiovaskularni sistem, poboljšava cirkulaciju krvi i poboljšava rad disajnih organa. Vožnja bicikla jača nervni sistem, smanjuje mentalni stres, smanjuje sklonost ka neurozama. Oni koji često voze bicikl po prirodi, mentalno se isključuju od dnevnih briga i problema.

Vožnja bicikla stimuliše metabolizam i pomaže u gubljenju težine. Moguće je da, bez promene načina ishrane (!!!), izgubite 6-8 kilograma za godinu dana. Sa fizičkim naporom do koga dolazi zbog okretanja pedala, gubi se težina zbog topljenja nagomilanih masnih naslaga. Ipak, ako želite da oslabite brže, hrana mora da bude niskokalorična, tako da se postigne negativan balans između kalorija koje se unose i troše.

Trening na ulici

Stručnjaci preporučuju da je za mršavljenje, potrebno redovno i često voziti bicikl. Najbolje svaki dan, jedan do dva sata. Samo sa tako dugotrajnom fizičkom aktivnošću pokrenuću se procesi, koji dovode do sagorevanja masti. Ako jako dugo niste vozili bicikl, bolje je da počnete sa 15-30 minuta dnevno, postepeno dodajući 5-10 minuta. Dobijanje upale mišića je sasvim normalna pojava, a ako vas zadesi prestanite sa vožnjom bicikla na nekoliko dana. Slušajte svoje telo, neka se postepeno navikne na povećanje intenziteta opterećenja.
Posebnu pažnju tokom treninga treba posvetiti sopstvenom pulsu, ako vam je cilj sagorevanje masti puls mora biti u opsegu od 120-150 otkucaja u minutu. Ako je vaš puls sporiji od 120 otkucaja u minuti, moraćete da vozite većom brzinom. Ako je puls preko 150 otkucaja u minutu potrebno je da smanjite brzinu. Preporučena brzina je 15-20 km/h.

Vožnja bicikla za mršavljenje i fitnes centar

Sobni bicikli su često preskupi za naše prilike, a za privremene potrebe možete ih naći u fitnes centrima. Kada vremenske prilike ili drugi uslovi ne odgovaraju, onda je dobro trenirati u fitnes centru. Kontraindikacije za aktivnu vožnju bicikla za mršavljenje su prekidi u radu srca, povrede kolena i proširene vene na nogama, zato treba biti oprezan.

Biciklizam je veoma dobar za brzo i efikasno mršavljenje. Kao što je poznato, aktiviranje procesa topljenja masti u telu se javlja prilikom visokih opterećenja srca (kardio vežbe). Topljenje sala je efikasno kada je velika grupa mišića uključena u ritmički rad na duže vreme. Topljenje masnoća u telu obično počinje posle 20 minuta vežbanja. Dakle, ako vežbate samo 5 – 10 minuta, možete samo utrošiti energiju iz hrane i ništa više. Da biste brzo smršali morate da trenirate četiri ili pet puta nedeljno. Kad izgubite težinu, onda možete voziti bicikl 2 puta nedeljno.

Izvor:Super zena