Posted on

Tajne o dijetama koje morate da znate

Tajne o dijetama koje morate da znate jer dijete koje rade uvek su tražena roba.  Neki saveti koji se već godinama provlače kroz njih nisu u potpunosti tačni. Neke stvari su postale urbani mitovi kojih se ljudi drže bez proveravanja, što im na kraju odmaže pri gubljenju kilograma.

Ako želite da izgubite višak kilograma…

…zapamtite da dijetalni napici zapravo debljaju, sabotirajući na taj način dijetu. Zaključak su doneli naučnici sa Sveučilišta Teksas nakon opsežnog istraživanja.

Više obroka u danu bolje je za vaš metabolizam.  Zato uvek podelite planirani dnevni unos kalorija na barem pet obroka. To će vam pomoći na više načina, nikad nećete biti gladni. Metabolizam će biti stalno u pogonu i bolje će sagorevati kalorije.

Još jedna važna stvar je shvatiti da dijeta zapravo ne znači odricanje od nečega…

…nego drugačiju raspodelu hrane. Ne morate da uskraćujete omiljene zalogaje, jedino ih mora biti manje i trebate da ih rasporedite na duži vremenski period, tako da se ne osećate uskraćeni.

Jedan od mitova je i onaj o ugljenim hidratima…

…koji su prognani iz većine dijeta, a radi se o nepravdi. Naime, loše ugljene hidrate poput belog brašna svakako treba izbegavati, ali žitarice od celog zrna će napraviti pravu stvar za vaš organizam – napuniće vas vlaknima koja će bolje regulisati nivo šećera u krvi i pomoći vam da duže ostanete siti.

Ako ste stvarno ozbiljno prionuli na dijetu…

…ne bi li se napokon izgubili suvišni kilogrami, sigurno ste počeli da vežbate. Zapamtite da vežbanje treba, da bi bilo delotvorno, pojačati rad vašeg srca na barem 60 posto ukupnog kapaciteta, jer će tek tada početi pravo sagorevanje kalorija, a ne morate nužno vežbati u teretani.

Važno je da svaki dan napravite neke vežbe koje će podstaći metabolizam na bolji rad, a pri tom zaboravite na vagu iz jednostavnog razloga – razočaraćete se malim gubitkom težine. Ali, ako razmislite malo bolje, zapravo se radi o tome da se izgubljene kilogrami zamenjuju mišićima, pa vaga ne ide dole brzo kako biste vi hteli.