Posted on

Beli hleb je zdrav!? Štiti od bolesti i vodi ka boljem zdravlju

Beli hleb je nezdrav, stalno nam govore. Kažu i da je kriv za prekomerno gojenje, kao i da ga je zdravije zameniti hlebom od celog zrna.

Ali poslednje istraživanje tvrdi da bi beli hleb mogao biti – zdrava opcija

Beli hleb značajno povećava broj dobrih mikroba u želucu. Štiti od bolesti i vodi ka boljem zdravlju.

Naučnici su se usmerili na istraživanje mikroorganizama, odnosno bakterija u crevima i njihovu ulogu na zdravlje ljudi.

Poznato je da postoje određene vrste bakterija koje su potrebne našem organizmu. Kad se njihov broj smanji, postajemo podložniji bolestima. Za održavanje ravnoteže važna je dobra ishrana. Tim sa Univerziteta Oviedo ispitivao je ulogu polifenola, sastojaka koji su u začinima, voću i povrću, kao i čajevima. U studiju su uključili 38 odraslih ispitanika.

Otkrili su da pektin, koji nalazimo u citrusnom voću, smanjuje broj korisnih bakterija. To je suprotno rezultatima pređašnjih istraživanja. Beli hleb je povećao broj laktobacila.

Dosad su se, naime, sa povećanjem broja dobrih bakterija povezivale namirnice od celog zrna i to zbog visokog udela vlakana, ali ova studija tvrdi da rafinisano zrno od kojeg se radi beli hleb ili na primer pirinač takođe mogu pospešiti rast broja dobrih bakterija.

Koautorka studije doktorka Sonia Gonzales ipak je oprezna pri donošenju zaključka.

“Iako je reč o ograničenom uzorku i visokoj varijabilnosti ispitanika, zbog čega ne možemo dati čvrste zaključke, naša studija naglašava važnost toga da ishranu shvatimo kao celinu, a ne samo da izdvajamo dobre i loše namirnice.”

Slede dalja istraživanja. Do tad treba uzeti u obzir i istraživanje koje je objavljeno skoro, a utvrdilo je da 120 i više grama belog hleba dnevno povećava mogućnost da ćete nakupiti neželjene kilograme za 40 posto u odnosu na osobe koje dnevno pojedu 60 g ili manje.