Posted on

Ananas – adut u borbi protiv kancera

Ananas može spasiti nekome život, kažu istraživanja. Iz izmrvljenih peteljki ananasa, stručnjaci su izdvojili dva molekula bromelina. Prvi podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, a drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto vrsta karcinoma. Poseban efekat ima na ćelije dojke, pluća, debelog creva, jajnika i melanoma.

Naučnici preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat. Bromelin je, inače, veoma efikasan u tretiranju lokalizovanih zapaljenja sa edemima, tako da smanjuje upale, otoke i ožiljke. Deluje protiv celulita, popravlja drenažu tkiva i olakšava varenje proteina. Osim toga, brzo i delotvorno smanjuje bolove, a istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Zbog svojstava koja ima, ananas se preporučuje za mršavljenje, ublažavanje bora i otoka. Bromelin je delotvoran i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Ukoliko prodre kroz kožu, može da izbledi “staračke pege” ili ih potpuno eliminiše. Potrebno je da se ta mesta redovno mažu vatom natopljenom sokom od ananasa.

Narodni lekari ga preporučuju kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti, grebanja u grlu, ateroskleroze. Bogat je celulozom, pa pomaže u varenju. Nažalost, zbog veće količine šećera, dijabetičari bi trebalo da ga izbegavaju.

SOK

Sveže isceđen pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača imuni sistem. Ublažava i visok krvni pritisak, pomaže kod začepljenja krvnih sudova, odličan je diuretik i štiti kosti od osteoporoze.

BRZA VOĆNA SALATA

Potrebna je ceo oljušteni ananas, jedan kivi i banana, dve jabuke i dve šargarepe.

Voće iseckajte u činiju, pomešajte i po želji zasladite medom ili prelivom od čokolade.

izvor: novosti.rs