Cimet je jedna od veoma ukusnih i zdravih stvari koju svi imamo u kuhinji. Ako želite da budete zdravi i osećate se bolje, pojedite svaki dan kašičicu cimeta.
Ovaj začin dobija se iz unutrašnje kore malog drveta iz porodice lovora i naziva se čudotvornim prirodnim liekom još od doba starih Egipćana.
Postoji nekoliko vrsta cimeta, a najlekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim prodavnicama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii) koji nije toliko lekovit kao cejlonski.
Evo zašto je dobro jesti ga svaki dan:
1. Pun je antioksidanasa
Oni su neophodni našem telu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.
2. Ima protivupalna svojstva
i pomaže u borbi protiv raznih infekcija. Takođe podstiče regeneraciju oštećenog tkiva.
3. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti
jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne sudove, a povećava nivo dobrog holesterola koji uništava onaj loš.
4. Reguliše metabolizam
tako što poboljšava osetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu, kao i za transport šećera iz krvotoka u ćelije.
5. Snižava nivo šećera u krvi
jer jedan sastojak cimeta utiče na ćelije tako što oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali ima sporije dejstvo nego sam insulin.
6. Ima pozitivno dejstvo na neurodegenerativne bolesti
koje karakteriše progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
7. Štiti od raka
, smanjuje razmnožavanje ćelija kancera tako što ometa rast krvnih sudova u tumorima, koji bez njih ne mogu da se šire normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Naučnici smatraju da cimet ima toksično dejstvo na ćelije raka i ubija ih.
8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog trakta prouzrokovane gljivicama.
9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah
Upravo zahvaljujući antimikrobnom dejstvu uništava mikroorganizme i sprečava njihov rast, piše Authority Nutrition .
10. Pomaže u gubitku kilograma, a naročito je efikasan u kombinaciji s medom
Prokuvajte pola kašičice cimeta i kašičicu meda u malo vode ( oko 1,5 dcl). Pola te tečnosti popijte ujutro na prazan želudac, a pola pre spavanja. Ponavljajte postupak svaki dan.
Miris cimeta stimuliše i rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu.
Izvor: novosti.rs