Posted on

Veštački zaslađivači i dijetalni napici: Veća šteta ili korist?

Bez obzira na veliki broj istraživanja, i dalje postoji debata među naučnicima koje namirnice pripadaju zdravoj hrani.

Mišljenja su različita kada je u pitanju zdrava ishrana kod osoba koje imaju hronične bolesti poput dijabetesa. Jedna od najvećih debata bila je primena takozvanih dijetalnih sokova kako kod dijabetičara tako i kod ostalih. Mnoge zdravstvene ustanove danas imaju prilično neutralan stav o veštačkim zaslađivačima u dijetalnim gaziranim i negaziranim pićima. Do sada se pokazalo dosta kontraverzi oko upotrebe kako veštačkih tako i prirodnih zaslađivača.

Takozvana naučna ishrana relativno je nova naučna oblast u odnosu na druga tela naučnog istraživanja, pa se zato smatra da postoji još prostora kako za nova saznanja tako i za dopunjenja postojećih.

Najnoviji podaci između ostalog donose i nekoliko činjenica koje treba uzeti u obzir ukoliko ste na dijetalnim sokovima, a to su:

Čak i prirodni šećer se obrađuje – kao primer za ovakvu činjenicu navodi se biljka iz Južne Amerike (stevia) koja se koristi kao prirodni zaslađivač. Ona se još pre hiljadu godina u plemenima na tlu Južne Amerike koristila kao slatka hrana i kao zaslađivač za čajeve. Danas se ona može kupiti u prodavnici, ali treba znati da to nije ni približno originalnoj biljci jer se u industrijskoj proizvodnji njena svojstva i svrha umanjuju, tako da ona nije ni približna originalnoj.

Nadimanja i laksativni efekat – neka istraživanja pokazuju da redovna upotreba navodno prirodnih zaslađivača može dovesti do gastrointestinalnog stresa, uzrokujući nadimanje i laksativni efekat:

Veća želja za slatkom hranom – istraživanja su pokazala da konsumiranje dijetalnih pića ne dorinosi vašem organizmu onako kako se misli, jer mozak ne pravi razliku između prirodnog i lažnog šećera tako da lako dolazi do veće želje za šećerom. Najbolje je smanjiti sav unos zaslađenih napitaka jer time telo smanjuje toleranciju na slatku hranu i minimalizuje želju za šećerom.

Rizik od dehidratacije – dehidracija je veliki rizik za osobe sa dijabetesom jer se izlaz urina povećava kada je nivo glukoze u krvi povišen. Ovo je i razlog zašto je žeđ jedan od prvih pokazatelja razvoja dijabetesa. Mnogi ne znaju da dijetalni napici sadrže kofein koji deluje kao diuretik i može izazvati dehidrataciju

Problemi sa zdravljem stomaka – većina lekara će reći da dobro zdravlje proizlazi iz zdravog stomaka, a zdrav stomak znači prisustvo zdravih bakterija u stomaku. Te bakterije ne pomažu samo u varenju hrane već pomažu i u borbi protiv bolesti i utiču na svakodnevno zdravlje i van digestivnog trakta. Ove bakterije veoma su važne za osobe sa dijabetesom, a dijetalni napici loše utiču na zdrave bakterija u stomaku. Redovno konsumiranje veštačkih zaslađivača povezano je sa lošim zdravljem stomaka i netolerancijom na glukozu.

Umesto zaključka

Na kraju, kada se sve uzme u obzir, kako u ovom tako i u mnogim prethodnim istraživanjima postavlja se ozbiljno pitanje o konsumiranju dijetalnih napitaka. Najbolji odgovor koji se danas može dobiti o konsumiranju dijetalnih napitaka jeste povremena i umerena upotreba, a svakodnevna upotreba sigurno ne.

Treba napomenuti i da je veoma jak lobi proizvođača veštačkih zaslađivača i dijetalnih napitaka, tako da se stalno potenciraju zdravstvene koristi i prednosti takvih preparata, a zanemaruju štetni efekti.

Zato je najbolje što više koristiti prirodne izvore šećera, vitamina i minerala kao što su voće i povrće i sveže ceđeno voće, a na to treba navikavati decu od malena.