Posted on

Šta da jedete i pijete za zdrav početak dana

Šta da jedete i pijete za zdrav početak dana? Birajte namirnice za doručak, najvažniji obrok u danu. Evo liste onoga što bi se trebalo naći na vašem jelovniku za prvi obrok u danu. Važno je čime ćete započeti dan. Evo liste onog što bi trebalo da se nađe na vašem jelovniku za prvi obrok u danu.

Sok od paradajza

Ovo povrće izuzetno je bogato antioksidansom likopenom, za koji je naučno dokazano da smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Najbolji je domaći sok, kuvan kao zimnica, ali i kupovni donosi odgovarajuću “dozu zdravlja”. Budući da sadrži manje šećera od gotovih voćnih sokova, manje je kaloričan – 28 kalorija u čaši soka.

Jaja

Osim visokog sadržaja belančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin – aminokiselinu koja omogućava proizvodnju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.

Integralni hleb od kiselog testa

Ako običan beli hleb izaziva nadutost i osećaj težine u vašem želucu, probajte ovu vrstu hleba. On se pravi od kvasca koji sadrži probiotičke kulture, zbog čega se lakše probavlja. Osim toga, integralni hleb sadrži niži GI (glikemijski indeks), što će održati osećaj sitosti do ručka.

Običan jogurt s probiotskim kulturama

Ova vrsta jogurta bogata je proteinima, kalcijumom i vitaminom B2 (kao i probioticima koji održavaju optimalnu funkciju sistema za probavu). Konzumiranje običnog jogurta u jutarnjim satima ima prednost u odnosu na voćni, jer on ne sadrži šećer.

Bobičasti plodovi

Ne samo što ovo voće sadrži malo šećera, već je u njemu i najveća količina antioksidansa kada se uporedi sa ostalim voćem. Budući da su maline, jagode, borovnice, kupine i drugo voće ove vrste niskokalorične, idealan su izbor za užinu.