Posted on

IT poslovi i zdrav život

IT zanimanja trenutno spadaju u najtraženija zanimanja u Srbiji. Iako su uslovi za rad veoma dobri uzimajući u obzir standarde u našoj zemlji ovaj posao ima i svoju lošu stranu. Naime, ovi poslovi zahtevaju višečasovni rad sedeći ipsred kompjutera što sa sobom povlači fizički neaktivan život a najčešće i loše navike u ishrani. Sve to zajedno ima i te kako negativan uticaj na zdravlje.

Navešćemo vam samo neke od problema sa kojima se najčešće susreću programeri, softver inženjeri, dizajneri, diveloperi…

Bolovi u leđima i vratu – ovaj problem nastaje usled višečasovnog sedenja u nepravilnom položaju, najčešće sa glavom pognutom prema napred što zajedno sa nedovoljno razvijenim trbušnim mišićima i mišićima opružačima kičme dovodi do poremećaja kičmenog stuba kao i do skraćivanja mišića vrata.

Višak kilograma – Neredovni obroci kao i loše navike u ishrani čest su problem ljudi koji provode puno vremena radeći za kompjuterom. Preskakanje najvažnijih obroka (doručak i ručak), nedovoljan unos kvalitetnih hranjihvih materija, gazirana i zaslađena pića kao i nedovoljan unos vode dovode prvo do viška kilograma što kasnije može da dovede do gojaznosti i niza zdravstvenih problema (kardiovaskularnih, gastrointestinalnih…)

Oslabljen imunitet – Poremećen ciklus spavanja, neizbalansirana ishrana i fizička neaktivnost glavni su uzroci za pad imuniteta i veću podložnost oboljenjima sa kojima bi se organizam u normalnim uslovima lako izborio.

Pored ovih tu je i niz drugih zdravstvenih problema kojima su izložene osobe čiji posao zahteva sedenje ispred kompjutera kroz duži vremenski period, tu su još i problemi sa venama, problemi sa vidom, hemoroidi, dijabetes, česte glavobolje, iritacija kože…

Kako da poboljšate svoje zdravlje
Ukoliko se pronalazite u gore napisanom tekstu i navedenim problemima ili jednostavno želite da delujete preventivno i ojačate svoje zdravlje i poboljšate kvalitet Vašeg života nudimo Vam način kako da to postignete.

REDOVNI OBROCI I URAVNOTEŽENA ISHRANA
Iako ovo mnogima zvuči gotovo nemoguće kad uzmu u obzir način na koji rade i žive, ključ uspeha je, kao i u mnogim stvarima, u dobroj organizaciji vremena. Potrebno je da imate minimum 3 redovna obroka a to su doručak, ručak i večera. Razmak između ovih obroka treba da bude minimum 3 sata. Takođe, važno je da ove obroke imate svaki dan u isto vreme kako bi navikli svoj organizam da bude spreman za varenje hrane i da na taj način maksimalno iskoristi hranljive materije. Najbolje bi bilo da doručak bude oko 8 sati ujutru (neposredno nakon buđenja ), ručak oko 13h a večera između 19-20h (najkasnije 2 sata pre odlaska na spavanje).

Uravnotežena ishrana znači da je ishrana raznovrsna i da postoji dovoljan unos potrebnih kvalitetnih hranljivih materija. Tu se misli na dobro izbalansiran unos ugljenih hidrata, proteina i masti kao i vitamina, minerala i dijetnih vlakana.

REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOST
Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro da minimum 3 puta nedeljno idete na organizovano vežbanje gde bi pod vođstvom stručnog lica ojačali mišiće svog tela i to, pre svega, trbušne mišiće i mišiće leđa (posebno mišiće donjeg dela leđa). Pored toga iskoristite svaku priliku da umesto kolima ili autobusom idete peške ili još bolje biciklom. Takođe, veoma je bitno da izaberete fizičku aktivnost koja Vam prija i koja čini da se osećate dobro, a to znači da ne idete na vežbanje zato što morate već zato što vam to predstavlja zadovoljstvo. Postoji veliki broj različitih aktivnosti koje možete da upražnjavate od teretane, aerobika, borilačkih sportova, sportskih igara poput fudbala, košarke, tenisa, zatim plivanja i vožnje bicikla pa sve do osnovnih (prirodnih) oblika kretanja poput trčanja i hodanja. Možete i da kombinujete aktivnosti npr. da dva puta nedeljno idete u teretanu, jednom vozite bicikl a jednom odete na trčanje. Mogućnosti i kombinacija je bezbroj samo je potrebno da postoji volja.

Kvalitetan san
Ovo je čest problem kod osoba čiji posao zahteva dugotrajan rad sedeći ispred kompjutera. Kasno odlaženje na spavanje dovodi do poremećaja cirkadijalnog ritma (ciklus budnosti i spavanja) što dalje prouzrokuje teškoće u koncentraciji, opštem raspoloženju, fokusiranju pažnje, pa sve do poremećaja fizioloških funkcija i zdravlja. Dobar i kvalitetan san je osnova normalnog funkcionisanja organizma. Zato je važno da se poštuje ovaj prirodni ritam koji nam govori da je mozak kreiran tako da noću ulazi u san.

 

Centar za prvilnu ishranu/Healthclub