Mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo za doručak, uopšte nisu poželjne da se jedu na prazan želudac!
Kada smo gladni, umemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac.
Peciva od hrskavog i lisnatog testa
– Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu da izazovu nadutost.
Slatkiše
– Šećer povećava nivo insulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.
Jogurt i druge fermentisane mlečne proizvode
– Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlečne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom telu nećete učiniti dobro.
Kruške
– Prirodna vlakna u kruškama mogu da naškode osetljivoj membrani praznog želuca.
Paradajz
– Paradajz sadrži velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može da rezultira čirom na želucu.
Sveži krastavci i drugo zeleno povrće
– Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
Banane
– Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.
Ljuti začini
– Začinjena hrana može da ošteti i nadraži sluznicu želuca, i da poveća proizvodnju kiseline u želucu. To pak može da doprinese razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.
Hladna gazirana pića
– Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi želuca. Posledica toga je da se hrana vari sporije.
Citrusi
– Citrusi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.