Posted on

Koja je idealna ishrana za sportiste

Idealna ishrana za sportiste za sportiste podrazumeva potpuno drugačiji pristup od onog koji je čest. Sa vitaminskim i proteinskim suplemenatima se često mnogo preteruje. Najvažnije je svakodnevno konzumirati sveže, organski gajeno voće i povrće.  Upravo ova zdrava hrana sadrži sve dragocene nutrijente, koji su vam neophodni tokom napornih treninga i takmičenja.

Kako to treba da izgleda zdrava ishrana za sportiste, a da nju slobodno mogu primenjivati rekreativci , ali i profesionalci u svom poslu?

Na čemu se zdrava ishrana sportista treba bazirati

Naučnici su otkrili da profesionalni sportisti imaju visi nivo polnih ali i hormona rasta u krvi nego ostale osobe. Tu se između ostalog i krije tajna njihove mladolikosti.

Fizička aktivnost svakako zahteva veću potrošnju energije, kada su i proteini neophodni, ali ne samo oni već i razne druge namirnice.  Zdrava ishrana za sportiste mora da se bazira na onima čiji je glikemijski indeks niži.

Ova sportska zdrava hrana sporije se vari, pa nema naglih skokova šećera u krvi, a samim tim ni povećanog lučenja insulina. Uvek jedite tri sata pre početka fizičke aktivnosti.  Vodu pijte pre, u toku i posle vežbanja. Prednost treba dati manjim ugljenohidratnim obrocima, između kojih razmak ne treba da bude veći od tri sata.