Posted on

Greške koje najčešće pravimo tokom dijete

Greške koje najčešće pravimo tokom dijete su se desile svima nama. Sigurno ste barem jednom u životu pokušali da držite neku od dijeta, a da niste uspeli da “izgurate” do kraja. Ponekad nije samo stvar u istrajnosti već i u greškama koje se prave tokom dijete.

Vodite računa i o veličini porcija …

…jer nije bitno samo šta jedete već i koliko jedete. Čak i ogromne porcije zdrave hrane će vas onemogućiti da izgubite na težini. Ne zaboravite da je vaš želudac veličine pesnice pa shodno tome i pravite porcije. Bolje je da u toku dana imate 5 manjih obroka nego 3 veća.

Obratite pažnju na tečne kalorije koje konzumirate

Teško da ćete smršati ako konstantno u sebe unosite bespotrebne količine šećera. Ovo zaista može dodatno da vam poremeti dijetu. 

Isplanirajte svoje obroke unapred…

…jer kada ste umori, teško je razmišljati o zdravoj hrani a restorani brze hrane koji vrše dostavu na kućnu adresu zvuče primamljivije. Napravite listu unapred kada odlazite u kupovinu da vam se ne bi dešavali izleti u vidu viskokokaloričnih grickalica i užina. 

Kada pokušavate da smršate, nemojte se fokusirati samo na ishranu…

 …već i na smanjenje stresa kao i na dovoljan odmor tokom noći. Da biste to postigli bavite se nekom fizičkom aktivnošću, meditirajte, opuštajte se na načine koji vam najviše prijaju. 

Da, kada ste na dijeti, treba da izbegavate masti…

…ali to ne znači da treba potpuno da ih isključite. Neke masti obezbeđuju esencijalne nutriente koji pomažu našem metabolizmu da radi besprekorno. Izbacite masti životinjskog porekla, koristite laneno i maslinovo ulje, konzumirajte avokado, ribu i koštunjavo voće. 

Nemojte potpuno izbaciti ugljene hidrate iz ishrane…

…jer ćete se od toga osećati umorno. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije i, poput masti, postoje dobri i loši ugljeni hidrati. Konzumirajte one koji imaju nizak glikemijski indeks a oni se nalaze u mahunarkama, ječmu, ražanom hlebu, pasti i ovasu. 

Vodite računa da unosite dovoljno vode…

…jer se često žeđ prepoznaje i kao glad. Ne čekajte da ožednite već popijte čašu vode kad god je to moguće. Odrasloj osobi je potrebno najmanje oko 2 do 2,5 litara vode dnevno. 

Tokom vikenda takođe pazite šta jedete

Nemojte misliti ako ste cele nedelje bili dobri i pažljivo jeli da tokom vikenda možete sebe častiti raznim poslasticama. Smanjite unos alkohola, slatkiša a pozabavite se nekom fizičkom aktivnošću. 

Kada razmišljate o dijeti, nemojte misliti o njoj kao nečemu čega ćete se pridržavati kratak period da biste postigli odgovarajuće rezultate. Svoju ishranu polako menjajte da biste se postepeno navikli na promene i težili ka boljem. 

Izvor: ženski kutak