Posted on

Detoks čajevi: Sve što je potrebno da znate

Detoks čajevi su sve traženiji. Ukoliko budete redovno pili čajeve od ovih moćnih biljčica, iščistićete organizam, a lekarski saveti neće vam biti potrebni − čak ni oni koje možete pročitati u novinama!

Nana

Moć biljke: Osim što ima vrlo prijatan i osvežavajući ukus, nana potpomaže varenje, sprečava gasove i uspešno se bori sa stomačnim problemima. Smanjuje zapaljenske procese, blagotvorno deluje na pluća, čak i kod slučajeva astme. Sprečava razvoj gljivica i različitih vrsta bakterija.

Pijte – zbog svog umirujućeg dejstva, čaj od nane odličan je lek protiv nesanice, a takođe se dobro pokazao i u borbi sa stomačnim problemima.

Čikorija

Moć biljke: Biljka ljubičastih cvetova reguliše metabolizam i leči bolesti bešike. Koriste je ljudi koji imaju problema sa jetrom, a preporučuje se i obolelima od žutice. Prirodni je diuretik, odnosno povećava izbacivanje toksina ureom iz organizma.

Pijte – jer pomaže digestivnom traktu da izbaci toksine tako što povećava količinu želudačnih sokova i oživljava ceo sistem za varenje.

Maslačak

Moć biljke: Mnogi ga smatraju najmoćnijom od svih biljaka. Tradicionalno se koristi za detoks jetre, prevenira stvaranje kamena u bubrezima i bešici, služi kao oksidans i ima snažno anti-age dejstvo na kožu, snižava loš holesterol i trigliceride u krvi, smanjuje zapaljenske procese unutar organizma, a može se stavljati čak i na mesta zahvaćena ekcemom.

Pijte – ne postoji bolji čaj za prolećni detoks celog tela. Čaj od maslačka nazivaju tonikom za bubrege i jetru. Pošto je diuretik, ići ćete češće u toalet, ali ćete se brzo otarasiti toksina iz organizma.

Zeleni čaj

Moć biljke: U zdravstvene svrhe upotrebljava se preko 5.000 godina. Potpomaže u sagorevanju masnih naslaga, pojačava imunitet, rehidrira organizam (za razliku od drugih diuretika), održava dobar nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a istraživanja na životinjama potvrdila su poboljšanja kod osoba obolelih od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Pijte – da li je potrebno nabrojati još neki razlog? Dovoljni je tri do pet šolja dnevno. Nemojte preterivati jer zeleni čaj sadrži i kofein.

Ehinacea

Moć biljke: Stari narodi američkog kontinenta koristili su je od pamtiveka jer im je poboljšavala odbrambenu sposobnost imunog sistema. Potvrđeno je dejstvo u borbi protiv gripa, prehlade i sitnih zapaljenskih procesa u organizmu.

Pijte – kada osećate da ćete se razboleti, konzumirajte tri šolje ovog čaja dnevno. Svoj najjači efekat ima u prvih šest do osam nedelja od početka uzimanja, a onda je potrebno napraviti pauzu.

izvor: elle.rs