Posted on

Clean Eating: Nova dijeta uz koju se kilogrami ne vraćaju

Clean eating daleko je od klasičnog shvaćanja koncepta dijete i najlakše se može opisati kao spoj načina prehrane i životnog stila.

Šta se zapravo nalazi iza clean eating trenda? 

Na svom početku clean eating način prehrane podrazumevao je konzumiranje što više hrane poput voća i povrća.  Bilo je tu i žitarica celog zrna, životinjskih i biljnih proteina, orašastih plodova, semenki i zdravih masti poput avokada i maslinovog ulja.

Rezultat je bio uravnotežena ishrana, s minimalno prerađenom hranom

Samostalna priprema obroka i traženje kvalitetbih sastojaka bili su u prvom planu.

I danas, na vrhuncu svoje popularnosti clean eating podrazumeva isto. Ipak,  rast popularnosti ovog koncepta ishrane,ovom su načinu prehrane doneli neko sasvim novo i iskrivljeno značenje. Odjednom, iza clean eatinga nestao je onaj izvorni koncept. Umesto njega našla se slika vitkog ljubitelja joge i zelenih sokova u kojima se nalazi isključivo sveže organsko povrće i voće.

Iako takav način ishrane ne možemo nazvati dijetom

Upravo je to bio ključan faktor koji je Clean Eating doveo na vrhunac njegove popularnosti.

Prehrambena industrija prepoznala je trend u nastajanju i svojim kupcima ponudila proizvode s upečatljivim oznakama poput vegan i bez glutena.  One su se počele pojavljivati na namirnicama i pakiranjima koja nikad ni nisu sadržala gluten, kako bi im dali osećaj da se unutar pakovanja nalazi zdrava i “čista hrana”.

Neretko, nekoliko redova etikete otkrit će prave sastojke. Bez obzira na etiketu organsko ili vegansko,on je jednako dobar za vas koliko i sličan proizvod bez istih etiketa.

1. Povrće, povrće, povrće.

Pronađite način kako u svoju ishranu uključiti što više raznolikog povrća. Brzo ćete početi da se osećate bolje i prestati da se zamarate sa različitih oznakama i etiketama. Iako clean eating ne podrazumeva da se svaki vaš obrok sastoji samo od povrća, obroci kreirani oko povrća učiniće da se vaša ishrana uravnoteži.

2. Prilikom odlaska u prodavnicu umesto clean, mislite transparentno

kako bi izbegli kupovinu proizvoda poput slatkiša koji samo glumi energetsku pločicu. Iako nije sva upakovana i polugotova hrana loša, često se iza kartonske kutije nalaze iznenađujuće stvari zbog čega je čitanje etiketa vaš najbolji prijatelj.

3. Uživajte u hrani!

Iako je cilj clean eatinga očistiti isharanu od prerađenih namirnica bez stvarne nutritivne vrednosti, i u ovom je načinu ishrane i života poželjno počastiti se komadom omiljene torte ili umesto salate večerati picu. Jer nije cilj:uviek i svugde, tajna je više no u bilo čemu drugom u ravnoteži.

Izvor: journal.hr