Posted on

Dijeta za gojenje: Ovako ćete u tome i uspeti!

Dijeta za gojenje ljudima sa viškom kilograma zvuči lako. Razlozi zbog kojih se pojedinci ne mogu ugojiti mogu biti raznoliki – od zdravstvenih problema, do nedostatka apetita i “mršavih” gena.

Da mršavost ponekad i nije veliki problem tvrdi i dr. Silvija Escot-Stamp iz američkog saveza za ishranu:

“Ako se osećate ugodno, sposobni ste da vežbate i krećete se, onda to što vam vaga pokazuje nešto nižu brojku od proseka može samo da pozitivno deluje na zdravlje, što je i dokazano brojnim istraživanjima”

Brojite kalorije, ali i nutrijente

Fokusirajte se na zdrave namirnice, a u tu grupu pripadaju one s mnogo vitamina, nutrijenata, minerala i kalorija.

“Započnite ishranu s esencijalnim nutrijentima pa, kad god možete, obogatite ishranu sa jogurtom, voćem, orašastim plodovima i zdravim masnoćama”, napomenula je Escot-Stamp.

Jedite često i udebljajte se

Bez obzira koji je razlog zbog kojeg želite da se ugojite, što češće jedete velike ili male obroke to ćete pre i postići željenu kilažu. Stručnjaci savetuju oko šest obroka na dan a svaki bi trebalo da se sastoji od proteina, skroba, voća i povrća.

Ukoliko jedete često i pametno, možete za dve nedelje da dobijete i do dva kilograma.

I zdravi napitci su hrana

Iako napici nisu toliko siti, njima možete da dodate nutrijente organizmu bez osećaja nadutosti i težine. Odličan izbor su 100 odsto prirodni, organski napici poput onih od narandže, smoothie i mleka.

Kako da povećate apetit
Ako vam se jednostavno nikada ne jede, postoje određeni trikovi kojima ćete stimulirati apetit. Kratka šetnja će vam svakako otvoriti apetit, a omiljene grickalice će takođe pomoći ako ne možete da se naterate na obilniji ručak.

Vodu uvek pijte nakon obroka jer će vas ona bespotrebno zasititi.

Namirnice koje će vam pomoći pri gojenju

Namirnice bogate kalorijama i hranjivim materijama su one koje sadrže masnoće, a posebno one biljne. Bilje masnoće nude orasi, kikiriki, maslac od kikirikija, maslac od badema i avokado.
Sušeno voće takođe ima mnogo kalorija i šećera, a možete da ih dodate salatama, jogurtima ili zobenim kašama.

Slanina je puna kalorija, a ako više volite ribu onda odaberite losos.

Ako ste ljubitelj slatkiša, posegnite za sladoledom ili čokoladom.

Izvor:ordinacija.hr