Posted on

Zašto je zimi bolje vežbati napolju?

Zašto je zimi bolje vežbati napolju pitate se? Niske temperature, kiša i sneg podstiču nas da se umotamo u ćebe i ne izlazimo iz toplog doma bez preke potrebe.

Zašto je zimi bolje vežbati napolju – Zima je idealna za vežbanje

Osim dobre volje, potrebno je da ponesete flašicu vode i obučete se slojevito. Prednosti rekreiranja van teretane su višestruke.

Zašto je zimi bolje vežbati napolju – Sagorećete više kalorija

Telo zimi mora da troši više energije da bi se zagrejalo. Trčanje napolju dobro doći da potrošite višak. Ne zaboravite da pijete vodu jer, važno je da telo ostane hidrirano.

Zašto je zimi bolje vežbati napolju – Ojačaćete srce

Hladnoća sužava periferne krvne sudove i srce tada radi pod većim opterećenjem, što je problem za one koji već imaju neko oboljenje. Ali, ako ste zdravi, vežbajte napolju i srce će biti još snažnije.

Dobićete dozu vitamina D: Iako je hladno, sunčevi zraci snabdeće vas vitaminom neophodnim za zdravu kosu, kožu i nokte. Stavite kremu sa zaštitnim faktorom i prepustite se čarima sunca.

Bićete srećniji: Poznato je da su ljudi koji redovno vežbaju zadovoljniji od neaktivnih, a treniranje na prohladnom, svežem vazduhu će vam ubrizgati dodatnu injekciju optimizma. Pošto telo jače radi kako bi održalo toplotu, luči se endorfin, hormon zaslužan za sreću, što će vam obezbediti dovoljnu količinu energije za čitav dan.

Izvor: b92.net