Posted on

Vodič za najbolje sokove: Pozitivni efekti konzumiranja ceđenog voća

Vodič za najbolje sokove za ovo leto! Odabrali smo sedam najlepših i najzdravijih voćki koje garantuju zdravlje, ali i rashlađenje tokom toplih dana! Odakle da krenete? Odaberite jedan klasičan sok, a za još bolje efekte preporučujemo da miksujte više vrsta đusa!

Nana, kale, krastavac, limon, čia, spanać… Varijanta je mnogo. Sveže i zdrave voćke se zajedno mešaju iz jednog razloga- one pozitivno deluju na zdravlje, a pored toga, hranljivi sastojci imaju fantastične efekte na održavanje vitke linije ali i negu lepote. Zato smo se fokusirali na analizu sastojaka omiljenih voćnih sokova. Samo jedno zapamtite: uvek birajte hladno i sveže ceđeno voće i izbegavajte bilo šta sa dodatkom šećera!

Sok od lubenice

Sastavljen od skoro 90 odsto vode, ovaj sok je jedan od najboljih opcija za hidrataciju organizma. Sok od borovnice sadrži visok nivo antioksidanata koji smanjuju rizik za nastanak bolesti srca, kancera i visokog krvnog pritiska. Posebno se preporučuje da ga pijete dok vežbate- citrulin pomaže da se smanji bol u mišićima, a pored toga uz ovaj sok postoje manje šanse za dobijanje upale. Bonus: aminokiselina stimuliše libido kod muškaraca.

Sok od nara

Ovo je prava antioksidantna bomba! Sok od nara se sastoji od vitamina E i C, pa samim tim je odlično sredstvo za smanjenje bora, i zaštitu kože od sunca. Ovaj sok takođe pomaže da se smanji upala, a fitohemikalije u voću zaustavljaju rast enzima aromataze- jedan od glavnih enzima odgovornih za rast raka dojke.

Sok od borovnice

Visok nivo flavonoida i antioksidansa koji se nalaze u ovom soku, mogu da smanje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti i drugih poremećaja mentalnog zdravlja. Jedna studija koje je sprovedena na Univerzitetu u Sinsinatiju je došla do podatka da postoji veza između soka od borovnice i kognitivnog starenja. Rezultati su pokazali da ispitanici koji su konzumirali sok od borovnice, postigli su bolje rezulate na testovima pamćenja, za razliku od onih koji su konzumirali placebo napitke. Konzumacija ovog soka može da spreči dijabetes i poveća količinu azot-oksida u telu, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Sok od grejpfruta

Savršen za letnju sezonu, rashlađuje, osvežava i hidrira organizam. Sok od grejpfruta pomaže u izbacivanju viška vode koja se zadržala u telu, jača metabolizam i imuni sistem. Za razliku od žutog crveni grejpfrut ipak sadrži hranljivije materije,  kojie imaju pozitivna dejstva na regulisanje težine i kontrolu nivoa šećera u krvi.

Sok od brusnice

Bogat antioksidansima i vitaminom C, sok od brusnice se smatra odličnim sredstvom protiv zapaljenskih reakcija. Poznato je da sprečava nastanak kamena u bubregu, a odlično deluje i protiv karijesa i infekcija urinarnog trakta.

Sok od pomorandže

Ovaj sok opskrbljuje čitav organizam sa tonom vitamina C. Pospešuje zdravlje imunog sistema i bori se protiv oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Najbolji efekat možete postići ako svakodnevno uvedete jutarnju rutinu ispijanja jedne čaše ovog soka kako biste smanjili krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti.

Sok od cvekle

Sok od cvekle igra veliku ulogu u detoksikaciji, zahvaljujući moćnoj supstanci betalinu, crvenom pigmentu. Ne morate da ga pijete u ogromnim količinama kako biste postigli sve pozitivne efekte. Dovoljno je da konzumirate ovaj sok u normalnim količinama, svake nedelje, kako biste stimulisali detoksikaciju enzima i podstakli jačanje imuniteta.