Posted on

Vežbe kod kuće: Osam saveta za dobru utreniranost

Vežbe kod kuće mogu biti odličan izbor ako ste istrajni. Motivacija je prvi korak! Vežbanje kod kuće zapravo je odlična stvar jer sami planirate vreme, tempo i oblik vežbi, a potpuno je besplatno ili barem jeftinije od ostalih opcija. Možete vežbati samo sa svojim telom ili uz pomoć bućica/traka/vijača/lopti, što ne iziskuje velika ulaganja. Pa evo nekoliko saveta kako napraviti najvažniju stvar – motivisati se.

1. Čvrsto odlučite

Ovde nema mesta izjavama “od sutra”, “od idućeg meseca”, “kad prestane kiša”. Počnite danas! Raščistite raspored, ostanite kod kuće, pronađite adekvatnu garderobu i krenite. Najvažnije je već u startu svaki dan ostaviti tih sat vremena slobodno za vežbanje. Nemojte to zanemarivati zbog kafe koja je, eto, “uletela”. Ionako ćete imati dana u nedelji kad ćete morati da odmorite od vežbanja, kako bi se telo oporavilo i rezultati bili bolji, tako da za slobodno vreme ne brinite.

2. Vežbajte pred ogledalom

Ogledalo vam je itekakav saveznik u ovom slučaju jer, pre svega, možete videti izvodite li sve vežbe pravilno, a ujedno i pratite kontrakciju mišića, zamišljate kako sve funkcioniše kako treba i dovodi vas do željenih rezultata. Ako uz to imate odevnu kombinaciju koja ističe ono najbolje na vama, motivacija će biti i veća.

3. Napravite raspored treninga

Pokušajte da odredite koji dan ćete vežbati šta. Ako vežbate uz pomoć online programa treninga, to vam već uveliko pomaže. Ako treninge slažete sami, prvenstveno se dobro raspitajte na koji način trebate vežbati za postizanje rezultata koje želite i složite raspored treninga kako biste svaki dan to imali “rešeno” i da nećete morati da trošite vreme i energiju na osmišljavanje programa u datom trenutku.

4. Složite “ubistvenu” playlistu

Muzika je odličan motivator, čim čujete neki snažan zvuk telo će već krenuti samo od sebe. Neka muzika bude brza, moćna i relativno glasna da ne posustanete u ključnom trenutku. Kod istezanja pustite neku “laganu” i smirujuću pesmu.

5. Pratite napredak

Ako vam je cilj da poradite na snazi, napredak ćete osetiti već po tome što ćete moći da odradite više ponavljanja, teže vežbe i imaćete više kondicije. Skladno tome, prilagođavajte i intenzitet treninga. Ako vam je cilj da smršate ili oblikujete određene delove tela, slobodno se fotografišite svakih nekoliko nedelja i pratite napredak. Nema veće motivacije od toga kada vidite da ono što radite daje rezultate.

6. Inspirišite se drugim ljudima

Instagram, Jutjub, Fejsbuk, Pinterest… internet je prepun ljudi koji imaju istu misiju kao i vi. Pratite njihov napredak, fotografije, video isečke, motivacijske tekstove, pa čak i recepte. To su stvarni ljudi, sa istim preprekama koje i vi imate, a ako oni uspevaju znači da možete i vi.

7. Pripazite na ishranu i zdravlje

Vežbe izvodite pravilno, ne samo kako bi imale efekta, već i kako se ne biste povredili. Takođe, nikakvo vežbanje neće imati smisla ako svoje telo nakon treninga adekvatno ne nahranite. I ostatak dana prilagodite ishranu, i to najviše zbog zdravlja, a onda i rezultata.

8. Vežbajte u paru

Druga osoba uvek nekako uspe da nas motiviše više od nas samih, stoga “naterajte” dečka, muža, sestru ili koga god već “imate pri ruci” i vežbajte zajedno. Možete da se ispravljate u greškama kod izvođenja vežbi, pomažete kod pojedinih vežbi i pritom se dobro zabavite.