Posted on

Rigorozne dijete: Šta se dešava u vašem telu kada gladujete?

Rigorozne dijete niko ne preporučuje. Odavno je poznato da preskakanje obroka nije preporučljivo za osobe koje vode računa o svom zdravlju.

Šta se dešava kada čovek potpuno prestane da uzima hranu?

Video Asap Science objašnjava kroz koje faze prolazi organizam u tom slučaju.

U prvih šest sati, sve normalno funkcioniše. Vaše telo počinje da razlaže glikogen – zalihe “energije” – na glukozu, koju ćelije koriste kao gorivo. Oko 25 odsto energije dobijene ovim putem koristi isključivo mozak, dok ostatak odlazi na mišiće i crvena krvna zrnca.

Međutim, posle šest sati gladovanja, ovaj proces se obustavlja, pošto se zalihe glikogena prazne. U ovoj fazi, telo ulazi u proces ketoze, jer telo mora da razlaže mast, kako bi došlo do energije. Masnoće se razlažu na masne kiseline koje mozak ne može da iskoristi direktno, pa signalizira telu da ih dalje razloži na ketone. Samo 75 odsto energije potrebne za rad mozga može da potiče od ketona, što znači da bez glukoze, imate slabije kognitivne funkcije.

Važno je znati da ne morate gladovati

Mnogi ljudi prolaze kroz ovu fazu ako su na ishrani siromašnoj ugljenim hidratima ili se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću koja troši sve ugljene hidrate dobijene kroz hranu.

Posle 72 sata gladovanja, nećete se osećati samo umorno i bezvoljno, nego će mozak početi da razlaži i mišiće u vašem telu. Proteini se razlažu na aminokiseline koje se mogu pretvoriti u glukozu.

Kod žena koje dugo gladuju, često se gasi i menstrualni ciklus, jer telo pokušava da štedi energiju. Smanjuje se gustina kostiju i gubi se seksualni libido.

Posle nedelje ili dve gladovanja, imuni sistem je toliko izmučen nedostatkom vitamina i minerala, da mnogi umru zbog bolesti. U suprotnom, telo nastavlja da troši samo sebe, dok ne preostane ništa od glukoze, masti i mišića i čovek koji gladuje uglavnom umire od srčanog udara. To je i najčešći način na koji umiru osobe obolele od anoreksije.

Gladovanje može dovesti do smrti već posle 20 dana, ali su zabeleženi slučajevi preživljavanja i do 70 dana bez hrane. Šanse za preživljavanje u velikoj meri zavise od hidriranosti, ali i masnih naslaga.