Posted on

Šta prvo uvesti bebi: Pirinčana kaša

Šta prvo uvesti bebi i kada? Osnovno pravilo je da beba koju majka doji kreće s prehranom sa punih šest meseci. One koje su na veštačkoj ishrani, to jest, na nekoj adaptiranoj mlečnoj formuli, sa punih pet meseci. (Odstupanja se mogu javiti ukoliko su bebe ranije rođene).

Šta prvo uvesti bebi: Prvo pirinčana kaša

Prvo što bi trebalo da se uvede bebi i u jednom i u drugom slučaju to je pirinčana kaša. Neutralnog je ukusa i daje se prva da bi deca kasnije mogla lakše da prihvate i ostale vrste hrane. Dobro prokuvani pirinač se potopi u mleko. To može biti majčino ili adaptirano.

I ranije je bilo poznato da se u ishranu beba najpre uvodi povrće. Ono je neutralnije od voća i na taj način se sprečava da se beba navikne na slatki ukus. Međutim, neki pedijatri i danas savetuju najpre jabuku, pa šargarepu, pa bananu. To nije najbolje rešenje. Valjalo bi ići ovim redom: krompir, šargarepa, zatim tikvica, a onda se detetu mogu dati i kelj, karfiol i keleraba.

Bitno je napomenuti da se ove vrste hrane ne uvode odjednom, nego najpre jedna vrsta hrane. Onda se sačeka dva-tri dana, pa se zatim uvodi sledeće povrće i tako redom. Takođe je veoma važno naglasiti da mama mora svako od ovih povrća da uvodi u ishranu bebe posebno. Ne treba smiksati dve, tri vrste hrane u istu kašicu da eventualno ne bi došlo do neke alergijske reakcije.