Posted on

Šta da jedete posle vežbanja: Najbolji izbor za svaki tip treninga

Šta da jedete posle vežbanja? Važno pitanje jer odlazak u teretanu je samo polovina posla.  Drugu polovinu čini prilagođavanje ishrane koja će vam pomoći u obnovi mišića i napretku performansi tela.

Važno je znati šta je najbolji izbor za obrok posle treninga. To pitanje može delovati zbunjujuće bez obzira da li vam je cilj mršavljenje, izgradnja mišića, ili jednostavno briga o telu i zdravlju.

Postoje mnoge preporuke šta jesi nakon treninga, koliko čega je organizmu stvarno potrebno i koja hrana to može da omogući.  Mi smo izdvojili pet namirnica kojima možete da se počastite i apsolutno možete uživate nakon vežbanja!

 Borovnice nakon vožnje bicikla

Slabost u mišićima nakon intenzivne vožnje bicikla? Borovnice nisu samo ukusne i praktične, već su i pravi rudnik antioksidanata, vitamina i minerala koji će pomoći da se opuste bolni mišići i ubrza oporavak.

 Ananas za oporavak od aerobnih vežbi

Zasladite se ananasom koji je čuvar enzima bromelaina, prirodnog leka, protiv upalnog sredstva koje ublažava i leči bol i slabost u mišićima koji se pojavljuju nakon napornih aero bnevežbi.

Pasulj nakon plivanja

Nakon napornog vežbanja, snižava se nivo kalijuma u telu što može da utiče na reflekse, kao i nervni i mišićni sastav. Šoljica kuvanog pasulja ima više od 900 miligrama kalijuma, a ta je količina je savršen dodatak supi i salati.

 Mleko za zen posle joge

Vraćanje tečnosti i elektrolita koje ste izgubili putem znoja esencijalan je deo rutine nakon vežbanja. Mleko je odlično za oporavak, jer sadrži elektrolite natrijuma i kalijuma u znatno većoj količini nego većina sportskih napitaka. Za dodatnu dozu proteina, preporučuje se bademovo mleko.

 Zeleno povrće posle trčanja

Tamno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, bogato je kalcijumom i magnezijumom, pa je idealno rešenje za grčeve u nogama koji se mogu pojaviti nakon trčanja. Dodajte i sok od limuna, jer će vitamin C poboljšati apsorpciju gvožđa.

Izvor: Elle.hr