Posted on

Smanjite kalorije: Uz ovakav doručak unećete 30 odsto kalorija manje za ručak

Smanjite kalorije – nekada nije tako lako. Pokušavate da doručkujete svaki dan jer ipak se kaže da je doručak najvažniji obrok tokom dana.  Posebno ako želite da smršate.

Odličan odabir je zobena kaša.

Istraživanje je podelilo 36 muškaraca i žena u tri različite grupe.  Prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela kornfleks, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija sveukupno. Kroz naredna tri sata ispitanici su morali u više navrata da beleže stanje sitosti.  Davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji je trebalo da konzumiraju sve dok ne bi potpuno zasitili.

Kao što su i očekivali, naučnici su potvrdili da je grupa ljudi koji su jeli zobenu kašu bila najmanje gladna u toku jutra i podneva. Pojeli i 31 odsto manje kalorija za ručak. Zobena kaša je imala najpovoljniji učinak i kod osoba s prekomernom telesnom masom. Oni su konzumirali čak 50 odsto manje kalorija tokom ručka.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata nakon doručka isti osećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrednost kornfleksa i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša duže zadržala u želucu, dok kornfleks (koji ima visok procenat šećera) uzrokuje velik porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je zobena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 odsto manje unesenih kalorija svakako će se osetiti i primetiti kroz duži period.