Posted on

Slanina – vaš saveznik u mršavljenju

Slanina važi za izuzetno kaloričnu namirnicu. Da li ste znali da morski plodovi sadrže više holesterola od slanine? Stručnjaci za ishranu ikažu da ovaj proizvod može da bude i saveznik tokom dijete.

Zbog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savesti zbog straha od masnoće i moždanog udara.
”Međutim, morski plodovi sadrže više holesterola od slanine”, kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević, javio je RTS.
O tome treba razmisliti pre nego što ovu namirnicu optužimo da je krivac za višak holesterola, triglicerida i bolesti kakva je moždani udar.
„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević.
Neobična je i preporuka ovog dijetetičara da je slanina korisna čak i za one koji drže dijetu.
„Naš organizam je kompjuter. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on lageruje, skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma“, naglasila je Raičevićeva.

Međutim, važan je način pripreme.

„Kada kuvate slaninu, izbacite početnu masnoću. Lakše možete termički obraditi slaninu kada je prosušite“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.
Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata masnoćama stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak.

Izvor:buka