Posted on

Sa ovih 10 navika smršaćete bez kapi prolivenog znoja

Želite li da bez drastičnih dijeta i besumučnih brojanja kalorija skinete po koji kilogram zapišite sebi 10 pravila i odlučite da ih se pridržavate do željenog cilja tela bez nakupljenih viškova.

1. Razblažite sok kiselom vodom

Kombinujte omiljeni sok (polovinu uobičajene količine) sa običnom ili kiselom vodom. Tako možete smanjiti čak 85 kalorija po svakoj čaši i godišnje izgubiti barem 2,3 kg.

2. Proučite informacije o sastavu namirnice

Pomislili ste da taj slatkiš, kesica grickalica ili sok koji ste upravo konzumirali sadrži 200-tinjak kalorija, međutim pogledate li pažljivije etiketu na proizvodu, otkrićete još nekoliko šokantnih informacija o skrivenim šećerima i aditiva koje stomačić itekako pamti.

3. Popijte zeleni čaj pre šetnje

Kofein oslobađa masne kiseline što pomaže kod lakšeg sagorevanja viška masnoća. A kad se polifenoli iz zelenog čaja udruže sa kofeinom, dejstvo je još veće. Ali, ukoliko imate visok krvni pritisak, izbegnite ovaj savet.

4. Umjesto putera koristite maslinovo ulje

Na hleb rađe nanesite maslinovo ulje nego puter. Zdravije je i pomoći će vam da manje jedete. Prema jednom istraživanju, ispitanici koji su umakali hleb u maslinovo ulje unosili su 52 kalorije manje nego oni koji su koristili puter.

5. Pospite žitarice semenkama lana

Semenke lana imaju visoki udeo vlakana i mogu vam pomoći da obuzdate svoj apetit i eliminišete kalorije. Dodajte ih svojim jutarnjim žitaricama i sipajte ih u jogurt, a možete ispeći i zdrave kekse sa susamom i lanom i grickajte ih u bilo koje doba dana.

6. Zavarajte čula

Bombon od mentola ili eukaliptusa može da zavara jezik i tako trenutno zaustavi želju za hranom.

7. Začinite obroke

Dodajte svojim obrocima čilija (ili kapsaicina) što će vam pomoći da ne jedete prečesto.

8. Nemojte previše usitniti povrće za salatu

Umesto da ih sitno narežete ili naribate, iscepkajte veće komadiće tikvica, celera, šargarepe i drugih namirnica od kojih ste naumili da napravite salatu. Treba uložiti veći napor u njihovo žvakanje pa ćete u skladu s tim na kraju više žvakati, a manje pojesti (ma kako vam to neverovatno zvučalo).

9. Kupujte manja pakovanja

Iako su veća pakovanja hrane jeftinija, pokušajte da birate manje kutije jer ćete, kako otkriva jedno istraživanje, pojesti čak 44 posto manje hrane.

10. Pijte puno tečnosti

Dehidracija može da uspori vaš metabolizam oko 3 posto. Kod telesne težine od 68 kilograma to bi značilo oko 45 kalorija manje dnevno, što je ukupno 2,3 kg viška godišnje.