Posted on

Pritkinova dijeta

Pritkinova dijeta se u stvari zove Pritikinova dijeta. Slovo “i” negde zagubilo  tako da je dotična dijeta poznatija upravo pod imenom Pritkinova dijeta.  Dijeta se sastoji od redukcije unosa masnoća i proteina oko 10-15%. Povećava se unos složenih ugljenih hidrata i može ići čak i do 80%.  Takođe se smanjuje količina holesterola na 25 mg, a povećava unos biljnih vlakana na 15 gr.

Kako to praktično izgleda?

Od mesa…

se preporučuje riba (nemasna) i pileće belo meso i to u količini ne većoj od 100 gr dnevno (kuvano ili pečeno na roštilju).

Masnoće

– ulja, margarini, životinjske masti su zabranjene. S obzirom da znamo koliko je teško odmah preći na ovakav režim, savetujemo upotrebu hladno ceđenih ulja u količini ne većoj od dve supene kašike dnevno – u nekom prelaznom periodu od recimo nedelju.

Od jaja se koristi jedno belance dnevno.

Od mlečnih proizvoda obrano mleko i jogurt (do 1/4 litre dnevno), kao i sir od obranog mleka (30-50 gr dnevno).

Veliki akcenat se stavlja na mahunarke kao izvor biljnog proteina i dijetnog vlakna i preporučuje se dnevni unos od oko 100 gr. Mahunarke koje se koriste su: sočivo, azuki pasulj, naut, crna soja, žuta soja i prerađevine (tofu, tempeh i sl.), kao i domaći pasulj.

 Žitarice

Koriste se u formi integralnih žitarica, koristi se crni hleb i testenina od integralnog brašna (naravno ona bez dodataka ulja i jaja). Preporučene žitarice su: integralni pirinač, geršla (ječam), proso, ovas, raž, pšenica….

 Dozvoljeno je svo povrće u neograničenim količinama

Voće je dozvoljeno i može se jesti 2-3 puta dnevno (400-500gr)

Smrznuto i konzervisano voće – ne više od 100 gr. Veoma korisno: svakodnevno pojesti jedan plod limuna, grejpfruta ili pomorandže.

Slatkiši su zabranjeni…

….mada ima zgodnih zamena kao što je ječmeni slad i slično.

 Od pića…

…samo svež pripremljeni sokovi od svežeg voća, bez dodatnih zaslađivača.

Ova dijeta može prouzrokovati poboljšanje ili čak potpuno povlačenje sledećih bolesti:

ateroskleroza, angina pektoris, hipertenzija, dijabetes, Kronova bolest, proširene vene, tromboza dubokih vena, hijatus hernija, hemoroidi, iritabilni kolon, giht, prisustvo kamena u žučnoj kesi, osteoporoza i ulcerozni kolitis.