Posted on

Prečišćen maslac – jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Prečišćen maslac može bti veoma dobar za vaš organizam.

Olakšano varenje i lako dostupna energija

Prečišćen maslac je bogat masnim kiselinama kratkog lanca (buterna kiselina), što znači da se metaboliše direktno preko jetre i odmah je dostupan kao energija (kao ugljeni hidrati). Mnogi sportisti ga koriste kao brz izvor energije.

Takođe, konzumiranje prečišćenog maslaca povećava proizvodnju želudačne kiseline, što znači olakšano varenje i olakšan gubitak telesnih masti, odnosno mršavljenje. Prečišćen maslac sadrži i CLA (konjugovanu linolnu kiselinu) koja je esencijalna masna kiselina i kao takva neophodna za održavanje imuniteta.

Za varenje prečišćenog maslaca nisu potrebne soli žučne kiseline, kao za većinu ostalih masnoća. Prečišćen maslac takođe ne podiže nivo triglicerida u krvi, a pozitivno utiče na balans LDL i HDL holesterola.

Efikasnost kojom varimo hranu utiče na opšte zdravstveno stanje organizma, u prvom redu na imunitet. Efikasno varenje podrazumeva zdravu crevnu mirkrofloru. Kada se u našem sistemu za varenje nađu biljna vlakna, mikroorganizmi iz zdrave crevne mikroflore ih metabolišu u buternu kiselinu i na taj način podržavaju zdravo varenje. Dakle, zdrava crevna mikroflora sama stvara neku formu prečišćenog maslaca, a unosom prečišćenog maslaca kroz ishranu pomažemo održavanje zdrave crevne mikroflore i zdravog sistema za varenje.

Prečišćen maslac mogu konzumirati ljudi koji su alergični ili intolerantni na proteine mleka i laktozu.

Najbolja masnoća za prženje

Razlika između masnoća koje su dobre za prženje od onih koje su loše je u takozvanoj tački dimljenja. Tačka dimljenja neke masnoće je temperatura na kojoj masnoća počinje da dimi, a to znači da je ta masnoća počela da se razlaže na slobodne masne kiseline koje daljim izlaganjem visokoj temperaturi produkuju perokside i slobodne radikale koji dalje mogu učestvovati u stvaranju toksičnih i potencijano kancerogenih supstanci.

Prečišćen maslac ima jednu od najviših tački dimljenja na svetu – oko 250 C, što ga čini idealnim izborom prilikom prženja.

Prečišćen maslac se teško kvari

Neke vrste prečišćenog maslaca imaju rok trajanja i preko 100 godina. Ipak generalna preporuka je čuvanje na sobnoj temperaturi do 6 meseci, ili u frižideru do godinu dana.

Gde da nabavim prečišćen maslac?

Prečišćen maslac (gi) se može kupiti u takozvanim prodavnicama zdrave hrane, ali je prlično skup.

Prečišćen maslac možete jako brzo i sami da napravite, a evo i kako:

Potreban vam je maslac bez soli (puter). Kupite kvalitetan maslac, jer što je maslac kvalitetniji to će vam priprema biti lakša i dobićete više prečišćenog maslaca. Od 125g maslaca dobiće oko 90g prečišćenog maslaca.

1. Isecite maslac na kockice i zagrejte u šerpi na laganoj vatri dok se ne istopi. Ostavite ga da se lagano krčka dok se pena podiže. Vodite računa da se ne opečete, jer maslac može da prska.

2. Kada je pena prestala da se podiže, sklonite šerpu sa ringle.

3. Sada kašikom odstranite penu. Ne brinite ako ne odstranite svaku mrvicu. (ova pena su proteini mleka i možete ih iskoristiti za neke soseve ili kao dodatak supama, pahuljicama itd.)

4. Stavite nekoliko puta preklopljenu gazu na metalnu cediljku i procedite otopljen maslac u staklenu teglu. Dobili ste prečišćen maslac. Nakon ceđenja u šerpi ćete videti zaostali mlečni šećer.

Čuvanje: Ovako prečišćen maslac možete u principu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ja svoj držim u frižideru 3-6 meseci.

Zanimljivost: ako nastavite da kuvate maslac posle 3. koraka dobićete braonkast maslac sa lešnikastom aromom, koji se u francuskoj naziva beurre noisette.

Izvor: stajedemo