Posted on

Pravilo 40:30:30 za idealnu težinu!

Pravilo 40:30:30 je nešto što mnogi još nisu ni čuli. Na putu do idealne linije mnogi prave veliku grešku. Izbacuju iz ishrane masti ili ugljene hidrate. Na to ih navode mnogobrojne dijete, koje obećavaju “čudo za sedam dana”.

Na “crnoj listi” su uglavnom masti i ugljeni hidrati.

Istina, ishranom na ovaj način, u prvom momentu, možda i možete da izgubite kilogram do dva. Time pravite veliki problem organizmu i ugrožavate zdravlje. Takođe, ovako izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju. To je u praksi poznato kao jo-jo efekat dijeta. Masti i ugljeni hidrati neophodni su za svakodnevno funkcionisanje čoveka i dobro zdravlje.

Pravilo “40:30:30”. Šta je to?

Prema nutricionistima, idealno pravilo u ishrani koja garantuje zdravlje, je 40:30:30.  To praktično znači da bi na tanjiru trebalo da bude 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti u tri glavna obroka: za doručak, ručak i večeru.

Ukoliko želite da smršate, ne morate da menjate odnos proteina, ugljenih hidrata i masti ili da ih izbacujete iz ishrane.

Na primer, ako želite da smršate 20 odsto, smanjićete porcije za 20 odsto i uz to redovno vežbati. Iako su mnogi skloni da zanemaruju značaj rekreacije, verujući da se kilogrami tope samo promenom načina ishrane, redovan trening je ključan na putu do idealne težine.

Izvor: novosti