Posted on

Mršavljenje uz začine: Obavezno ih jedite jer oni tope SALO na stomaku

Mršavljenje uz začine? Ukoliko želite da na prirodan način korišćenjem zdrave hrane ubrzate metabolizam i rešite se kojeg kilograma viška, probajte da koristite neke od ovih začina.  Naučnici u mnogobrojnim studijama potvrdili da blagotvorno deluju na naše zdravlje i pomažu u održavanju vitke linije.

ĐUMBIR

Iako je najpoznatiji po svojim lekovitim svojstvima, đumbir je odličan i za mršavljenje.  Ova zdrava hrana u sebi sadrži i kapsaicin, molekul iz crvene paprike zbog kojeg je ona ljutog ukusa, a ubrzava metabolizam. Đumbir možete dodati čaju, umaku za salatu ili raznim umacima, a zbog sastojaka duže ćete se osećati sito. Dakle, to je još jedna prednost ako želite smršati.

PERŠUN

Jedan od najobičnijih i nama najpoznatijih začina svakako je peršun. Nepotrebno je napominjati kako  sve možete koristiti ovu zdravu hranu  jer važnije je da ga koristite što češće, budući da su malezijski naučnici utvrdili kako je odličan za ubrzavanje metabolizma i čišćenje jetre od masnoća i štetnih stvari. 

Mršavljenje uz začine – BELI LUK

Beli luk je zdrava hrana čija je moć tolika da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali pomaže i kada želimo da stanjimo struk. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je na primeru miševa da češnjak utiče na mršavljenje.

RUZMARIN

Iako su poslednje studije pokazale kako je miris ruzmarina odličan saveznik u borbi protiv demencije, on može pomoći i u održavanju vitke linije. “British Journal of Nutrition” piše kako kiselina iz ruzmarina može da spreči debljanje i istodovremeno usporava ubrzavanje nivo glukoze u krvi tokom noći, dok ne jedemo. Druga studija, koju su proveli naučnici sa Univerziteta Ilinois, pokazala da ova zdrava hrana (s ekstraktima grčkog i meksičkog origana) sadrži više spojeva polifenola i flavonoida od drugih biljaka i začina, a to je važno kod dijabetesa tipa 2. Dodajte ruzmarin na jaje, piletinu, jagnjetinu i ostala jela i koristite ga uz maslinovo ulje.

KURKUMA

U poslednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume – kurkumin – izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje nekih stanja. Zbog tog je sastojka ova zdrava hrana je  takođe jak antioksidans i ubrzava metabolizam. Kurkumu možete koristiti u marinadama i gulašima ili je, na primer, staviti direktno na piletinu.

Mršavljenje uz začine – ČILI  PAPRIČICE

Ako želite smršati u zdravu ishranu bi trebalo da unesete čili-papričice. Naučnici kažu da upravo one ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju sagorevanja masti. Do tih su zaključaka naučnici došli nakon istraživanja o uticaju čili-papričica na prehranu. Uočeno je da su ljudi koji su redovno konzumirali papričice imali vitkiju liniju. Isti učinak imale su i vrste nešto blažih papričica, ali ipak dovoljno pikantnih.