Jedite kao viking ako želite da budete istrajni. Ishrana po uzoru na Vikinge najnoviji je gastronomski trend koji je srušio meditaransku ishranu s trona najzdravije i, za vitku liniju, najpoželjnije prehrane. Nordijska prehrana podrazumeva znatno više divljači na stolu.
Danci koji konzumiraju namirnice svojstvene krajnjem severu Evrope dnevno unesu i do 422 kalorije manje hrane, tako da smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa za 20 do čak 40 procenata.
RAŽANI HLEB
Za razliku od belog, ražani hleb potrebno je dvostruko duže žvakati i jednako toliko svariti. Bogat je manganom, koji je dobar za razvoj kostiju. Dobar ražani hleb mora biti u potpunosti sačinjen od raži, specifičnog je ukusa i može ga se pronaći u svim boljim pekarama.
POVRATAK KORENIMA
Krompir, peršun i sve što raste ispod zemlje odlično je za prehranu. Crvena repa ili cvekla bogata je antioksidansima koji su glavni „krivci“ za njenu boju. Betalaini, crveni pigmenti, pomažu u vevezivanju toksina na sebe i eliminisanju istih iz tela.
MESO DIVLJAČI
Srnetina, zečetina, veprovina, u slučaju Vikinga, idealno je za prehranu po nordijskoj recepturi. Dobra zamena za divljač su jagnjetina i teletina. Losos, haringe i tunjevina idealna su dopuna ishrani. Meso ne treba jesti više od tri puta nedeljno.
ULJE IZ ULJANE REPICE
Ni maslinovo ni suncokretovo. Ulje iz uljane repice, a zovu ga još i kanola ulje, baza je svih jela vikiške dijete. Odlično je za visoke temperature kuvanja, pa je pogodno za prženje, pečenje i roštiljanje.