Posted on

Izbegavajte ove namirnice, jer smo posle njih uvek gladni!

Izbegavajte ove namirnice jer umesto da nas zasite, ove namirnice nas čine još gladnijima i debljima. Sledeće namirnice izbegavajte u širokom luku:

Beli hleb

U procesu rafiniranja belom hlebu je oduzeta spoljašnja ljuska (mekinje).  zbog toga  nas on ne čini sitima, kao što to ume hleb od celih žitarica bogat vlaknima.

Beli hleb povećavanja nivo insulina u telu.  Jedna španska studija ustanovila je da su oni koji su jeli dve ili više porcija belog hleba dnevno imali 40 odsto veće šanse da se udebljaju.

Sokovi

Kupovni voćni sok sadrži sav šećer iz voćke, ali nimalo vlakana iz pulpe ili kože voćke. To znači da flaša soka može brzinski povećati količinu šećera u krvi.  Onda je opet naglo spusti zbog čega osećamo glad. Njegova najbolja zamena je „smoothie“ napravljen od svežeg voća.

Alkohol

Nakon tri alkoholna pića se količina leptina, hormona koji suzbija glad i pruža osećaj sitosti, može smanjiti za čak 30 odsto, a mnoge studije su to i dokazale. Alkohol takođe može iscrpiti zalihe ugljenohidrata u telu, pa nakon njegovog konzumiranja imamo potrebu da nadoknadimo sve izgubljene ugljenohidrate.

Bela testenina

Isti je problem kao i sa hlebom. S tim što je testenina specifičnija, jer većina nas redovno jede znatno više nju nego hleb. Porcija testenine ne bi trebalo da bude veća od veličine dlana, a kada u organizam unesete previše jednostavnih ugljenihhidrata to deluje nepovoljno na gušteraču koja se bori sa prevelikom količinom šećera što na kraju rezultira ponovni osećaj gladi.

Izvor: zadovoljna.hr