Posted on

Ispravite “x” ili “o” noge

“X” ili “o” noge nisu retka pojava. Pri dužem hodu mogu da se jave zamor i bolovi u svim zglobovima nogu, čak i u krstima. Ako se nepravilnosti ne isprave spontano do četvrte godine, potrebna je stručna pomoć.

Deformitete donjih ekstermiteta, “x” ili “o” noge, trebalo bi ispravljati što pre, čim se nepravilnosti uoče. Osim estetskih nedostataka, ovi deformiteti mogu da izazovu i ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, zbog nepravilnog opterećenja, pri dužem hodu će se javiti zamor i bolovi u svim zglobovima nogu, čak i u krstima.

Stručnjaci savetuju ako se deformiteti spontano ne isprave do četvrte godine, potrebna je stručna pomoć i vežbe koje će da isprave nepravilnosti.

“X” noge

Ovaj deformitet kolena se javlja kao posledica urođeno slabije razvijenih spoljašnjih delova kostiju koje čine koleno ili zbog poremećene statike uzrokovane deformitetima kukova ili stopala. Uzrok može da bude i položaj nogu u materici tokom trudnoće, kao i prekomerna telesna težina.

Kod ovog deformiteta kolena su priljubljena, a stopala razdvojena. Oslonac je na unutrašnjoj strani stopala zbog čega su svodovi spušteni. Kod težih oblika deformiteta kolena se preklapaju. Kada su kolena sastavljena, razmak između stopala bi trebalo da bude manji od pet santimetara. Ako je veći, može da se govori o deformitetu.

Vežba 1

Sedite na pod. Leđa su prava, noge savijene u kolenima, a tabani su sastavljeni. Dlanovima pritiskajte kolena nadole. Ponovite vežbu 15 puta.

Vežba 2

Raskoračni stav. Ispružite ruke ispred tela, a noge prekrstite. Pokušajte da ustanete i sednete sa prekrštenim nogama. Ponovite vežbu 10 puta.

Vežba 3

Čučnite sa ispravljenim leđima. Stopala su okrenuta upolje, dlanovi su sastavljeni. Gurajte laktovima kolena u stranu. Ponovite 15 puta.

Vežba 4

Čučnite i hodajte sa stopalima okrenutim prema spolja.

“O” noge

Ovaj deformitet je najčešće urođen, javlja se obostrano, može da bude i posledica rahitisa, ali i preranog postavljanja deteta na noge. Kosti natkolenica i potkolenica se krive prema spolja, pa je najveće iskrivljenje na sredini nogu.

Vežba 1

Sedite na pod. Rukama se oslonite na podlogu iza zadnjice. Tabane okrenite ka unutra i pokušajte istovremeno da podignete noge. Ponovite vežbu 10 puta.

Vežba 2

Sedite na pod, ruke su pored tela, dlanovima se oslonite na podlogu iza zadnjice. Stavite loptu između stopala i podižite noge približavajući kolena jedno drugom. Ponovite 15 puta.

Vežba 3

Hodajte na unutrašnjoj ivici stopala.

Vežba 4

Sasatavite stopala i vežite elastičnu traku oko skočnog zgloba obe noge. Pomerajte noge u stranu savlađujući otpor elastične trake.

Izvor: novosti