Posted on

Hejeva dijeta: Pravilnom kombinacijom namirnica smanjite kilažu

Hejeva dijeta podrazumeva…

Kako je nastala

Hejeva dijeta nosi ime po doktoru Viljemu Hauardu Heju koji  je bio uspešan hirurg. U svojim ranim četrdesetim godinama, morao je da prestane sa radom jer mu je zdravlje drastično bilo narušeno.  Patio je od problema sa srcem, krvnim pritiskom, bubrezima… Njegove kolege mu nisu davale previše šansi da će preživeti. Dr Hej je promenu ishrane u cilju izlečenja bolesti.

Prvo je sagledao dotadašnji svakodnevni jelovnik. Svaki Hejev obrok je sadržao meso ili neki drugi koncentrovani oblik proteina. Najčešće kombinovanog sa belim hlebom ili krompirom. Obrok je završavao pecivom i dve do tri šolje kafe sa šećerom i mlekom. Hejev način ishrane nije bio neuobičajen. Meso i krompir su dugo bili sastavni deo tradicionalnog američkog obroka. Povećena težina se smatrala znakom uspeha. Ovakvo viđenje ishrane je počelo da se menja tokom veka i dosta rešenja za skidanje kilograma je predloženo do 1890. godine.

Dr. Hej je započeo svoju specijalnu ishranu tako što je definisao dva obroka , a za treći je jeo samo povrće. Prestao je da pije kafu, ali je nastavio da puši cigarete i konzumira alkohol. Naveo je da se njegova žudnja za kafom okončala u roku od dve nedelje. Nekoliko meseci kasnije prestao je da puši. Do kraja trećeg meseca dijete Hej je imao 79,4 kilograma (a krenuo je sa preko 90). Smatrao svoju težinu normalnom a sebe izlečenim jer se odlično osećao što su i ispitivanja pokazala!

Kreiranje dijetnog plana

Naredne četiri godine proveo je ispitujući dijete i vežbe. Njegova ispitivanja oslanjaju se na radove Ivana Petroviča Pavlova. Pavlovljeva ispitivanja procesa varenja kod pasa pokazuju da je potrebno oko dva sata da se svari skrob i oko četiri sata da se svare proteini.  Potrebno je oko 13 sati da se svari mešavina skroba i proteina.

Hej je osmislio dijetu koja je zasnovana na teoriji da proces varenja utiče na zdravlje. Telo koristi bazni proces za varenje ugljenih hidrata. U ovu grupu Hej je uvrstio skrobnu hranu i slatkiše. Varenje proteina zahteva kiselinu. Ako se ugljeni hidrati i proteini unose u isto vreme – kiselinski proces prekida bazni.Nepravilne kombinacije izazivaju „gubitak vitalnosti“ i goje ljude. Rešenje je jesti proteine tokom jednog, a ugljene hidrate tokom drugog obroka.

Dr Hej je digao ruke od tradicionalne medicine, hirurgije i farmacije. Verovao je da je njegov plan ishrane bolji. Svoju dijetu predstavio je svetu 1911. I proveo ostatak života promovišući je.

Grupe hrane ili šta se i kako jede kod Hejove dijete

Možete jesti za jedan obrok sve iz jedne od grupa koncentrisane hrane (proteinska ili skrobna) + iz neutralne grupe. Prilično jednostavna pravila, zar ne? Razmak između obroka treba da bude 4 do 5 sati.

Proteinska grupa obuhvata:

 • Mesa, živinsko meso, ribe, jaja i mlečne proizvode, koji uključuju mleko, sir i jogurt. Mleko ne bi trebalo da se kombinuje sa mesom, a trebalo bi da se kombinuje sa voćem.
 • Mahunarke koje uključuju sočivo, pinto pasulj, običan pasulj, soju, proso i lima pasulj.
 • Voće koje uključuje jabuke, kajsije, jagode, trešnje, ribizle. Lubenice su u ovoj kategoriji ali treba da se jedu zasebno.
 • Pića koja su dozvoljena su crveno i belo vino i jabukovača.

Neutralna grupa obuhvata:

 • Svo povrće osim onog u skrobnoj kategoriji.
 • Sve vrste oraha sem kikirikija.
 • Masti, koje uključuju puter, žumanca i maslinovo ulje.

Skrobna grupa obuhvata:

 • Žitarice, hleb i pirinač i proizvode napravljene od brašna i od integralnog brašna pšenice, kukuruza, ovsa i ječma.
 • Skrobno povrće kao što je krompir, sladak krompir, bundeve i artičoke.
 • Slatko voće kao što je suvo grožđe, smokve, stono grožđe i zrele banane. Izuzetno zrelo voće nije dozvoljeno zbog visoke koncentracije šećera.

Vežbanje i Hejeva dijeta

Vežbe nisu rešenje tvrdio je Hej. Ukazao je na to da i farmeri koji su fizički aktivni budu dijagnostikovani sa istim bolestima kao i neaktivni ljudi. Hej je zaključio da je rešenje doživotno držanje njegove dijete i svakodnevna klistracija, kao značajan potez za pomoć crevima i eliminaciju toksina koji se nagomilaju u prethodnom režimu ishrane.

Primer Hejeve dijeta za letnji vikend:

Režim ishrane za subotu

 • Počinje doručkom koji se sastoji od pomorandžinog soka i mleka.
 • Za ručak: rolat od paradajza, pečeni crni luk i salata od paradajza i krastavca sa majonezom i kajsija za dezert.
 • Za večeru: pečena riba ili šnicla, barena cikorija, barena šargarepa i salata od seckanog kupusa, crnog luka i rotkvica. Preliv od majoneza je dozvoljen i dezert je bio led sa ukusom limuna.

Nedeljni plan počinje:

 • sa doručkom od integralnih mafina, medom, puterom i crnom kafom.
 • Ručak je krem čorba ili supa od šargarepe, bareni celer i salata od ananasa, bresaka i grožđa. Salata je sa prelivom od majoneza. Desert je rendani limun.
 • Večera se sastoji od pečenih jagnjećih kotleta, barenog karfiola, barenog kelja i salate od grejpfruta i kiselog kupusa sa prelivom od majoneza. Desert su sveže breskve sa nezaslađenim kremom.

Hejeva dijeta danas

Hej je napravio plan ishrane za lečenje zdravstvenih problema koji su povezani sa gojaznošću. Tvrdio je da promena načina ishrane korisnija od lekova u lečenju bolest srčanih i bubrežnih bolesti.

Zastupnici prirodnog lečenja smatraju da ovaj plan ishrane suzbija artritis, probleme sa varenjem i nadimanje. Ova dijeta se predlaže i ljudima koji pate od astme i alergija kao i kandide i hipoglikemije.

Hejev plan ishrane je bio preteča dijeta koje su se pojavile u kasnom dvadesetom veku kao što su: Stivensova, Tvigsova, Kensingtonska i Beverli Hils dijeta.

Ipak pažljivo:

– Dijeta ne predviđa količinu i učestalost porcija, što je jako bitan faktor u gubljenju kilograma. Takođe se mora istaći da može doći do gubitka značajnh minerala i vitamina ako se grupe hrane ograniče na jedan obrok dnevno.

– Izvor:dijeta.net