Posted on

Gde je idealno mesto u frižideru za namirnice?

Frižider najbolje čuva hranu, ali samo ako je držite na pravom mestu. Podeljen je na nekoliko temperaturnih zona koje ne odgovaraju svakoj vrsti namirnica. Pravilna organizacija sprečava nepotrebno bacanje hrane, gubitak energije i trošenje novca. Temperaturu je najbolje držati na tri do četiri Celzijusova stepena, piše Women’s Health.

Ostaci i namazi čuvaju se na gornjoj polici

Na gornjoj polici frižidera temperatura je najstabilnija što je odlično za ostatke hrane, pića i namaze. Ovaj deo odgovara i začinima koji duže ostaju sveži.

Donja polica

Donja polica idealna je za držanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda zato što je tamo temperatura najniža. Treba paziti da namirnice nisu previše natrpane jer se time povećava šansa od širenja bakterija. Hladan vazduh treba da cirkuliše jer ako se zagreje, hrana će se brže pokvariti.

Voće i povrće u pretincima treba odvojiti

Pretinci na dnu frižidera najbolji su za čuvanje voća i povrća, ali važno ih je odvojiti. Preporučuje se u jednom pretincu da se drži voće, a u drugom povrće jer određene namirnice kao što su jabuke, šljive i kruške proizvode etilen koji pak pospešuje truljenje. To se lako prenosi na druge namirnice pa ih je potrebno razdeliti.

Jaja i mleko ne idu na vrata

Temperatura u frižideru najviša je na vratima stoga se u tom delu preporučuje da se drže namirnice koje se ne kvare lako. Ovo je najbolje za sokove, vodu, ali ne i za jaja i mlečne proizvode.

Krompir, luk i paradajz ne podnose frižider

Paradajz više voli toplinu nego hladnoću i zato ih nikako nije dobro čuvati u frižideru. Tu će da poprimi brašnast ukus stoga ih je u frižideru bolje čuvati samo ako ćete ih kuvati, a ne jesti sveže. Ni krompiru ne bi trebalo da bude mesto u frižideru jer će mu, baš kao i paradajzu, preniske temperature pokvariti ukus.

Slično vredi za bundeve i luk. Luk voli suvo i tamno mesto. Zbog nedovoljne cirkulacije vazduha i vlage u frižideru će brže da istruli.

U zamrzivaču mogu da se drže jaja

U zamrzivaču može da se drži meso, voće i povrće, ali različiti sosevi, tortilje pa čak i jaja. Moguće je držati i hleb, ali ne duže od tri meseca. Zamrzivač treba dobro organizovati i držati urednim kako bi se uštedela energija.