Posted on

Doručak: Tri najgore vrste jutarnjeg obroka koje bi trebalo da izbegavate!

Doručak je u zdravoj ishrani najvažniji obrok. Pored toga što bi trebalo da je obiilan, valjalo bi i da je zdrav. Samo takav će vam pokrenuti metabolizam i dati vašem organizmu potrebnu energiju. Zato, izbegavajte sledeće vrste doručka.

Doručak – ne voćni sokovi i jogurti

Iako na ambalažama piše da su sto odsto prirodni, kupovni sokovi i jogurti su prepuni šećera i aditiva. Ovakav obrok će vam privodno dati energiju, ali će vam je vrlo brzo i oduzeti. Oni nemaju veliku nutritivnu vrednost.

U potrazi za zdravom ishranom radije posegnite za pravim, svežim voćem. Ono sadrži vlakna potrebna za regulaciju probave. Uzmite nezaslađeni probiotik, dodajte komadiće svežeg voća i žitarice po želji. Sjajan način da započnete dan.

Doručak – ne pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ostalo ukusno testo vrlo su ukusni, priznajemo, ali morate im odoleti. Oni sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, a to nikako nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno i teško se vari. Sadrži jako malo nutritivne vrednosti, što je organizmu preko potrebno. Ako baš volite pecivo, opredelite se za ono sa celim žitaricama i začinite ga maslacem i marmeladom.

Doručak – ne “Zidarski” doručak

Pod tim podrazumevamo masnu, tešku i visokokaloričnu hranu. Tu se misli na obroke koji sadrže pržena jaja, beli hleb i masne salame začinjene majonezom i sličnim prilozima. Svako ko zna šta je zdrava hrana priznaje da  ovakav sendvič blokira rad digestivnog sistema.

Ako baš volite da ujutro pojedete jaja, ipak ih skuvajte i iskombinujte sa prepečenim hlebom i čajem.