Dijeta bez gladovanja postoji. Uticaj ove dijete je i mnogo širi i mnogi koji su je držali primećuju i promene na koži, kosi kao i ukupnom nivou energije.
Šta treba jesti a šta ne u FAZI 1 (faza gubljenja sala sa stomaka)
Pre svega treba reći da je obavezno da imate tri obroka: doručak, ručak i večeru. Ako ste gladni, tu su i dve užine u kojima se jedu semenke i/ili povrće. Redovnost obroka je veoma važna i nikako ne treba preskakati obroke.
Zatim, količina hrane treba da je umerena a kao mera se može koristiti vaš dlan: količina mesa ili ribe koju ćete pojesti u jednom obroku treba da je veličine vašeg dlana a recimo šaka pasulja, oraha, sočiva i soje je taman koliko vam treba po obroku. Sir treba jesti u malim količinima do 50 gr. Oko povrća ne brinite: jedite koliko želite.
Dozvoljeno
Proteini
nemasno meso, riba i živina, pasulj i sočivo, soja, niskomasni sirevi, jaja, nezaslađeni jogurt (1 šolja po danu)
Masti
biljna ulja (preporuka: maslinovo), ulja orašastih plodova, ulja od uljane repice
Proteini i masti u kombinaciji
orašasti plodovi (sirovi i neslani), semenke, plava riba (pre svega losos i skuša)
Povrće
svo povrće osim krompira
Zabranjeno
Ugljeni hidrati
žitarice i proizvodi od žitarica, slatkiši, alkohol, pića sa kofeinom, mleko i mlečni proizvodi (osim nemasnog sira i jogurta)
Masti
margarini, kokosovo i palmino ulje, te sve masnoće koje sadrže hidrogenizovane masnoće (kao što su biljna mast, biljni sirevi i sl.)
Povrće
krompir
Voće
voće je zabranjeno u FAZI 1 (sveže, smrznuto, konzervisano, sušeno – dakle, voće u bilo kom obliku)
U ovoj fazi još: Unosite dosta tečnosti (prednost ima voda a za njom biljni čajevi), izbegavajte naporne fizičke vežbe i zamenite ih jednostavnijim – recimo hodanjem 30 min dnevno, dosta spavajte – idite u krevet ranije. Ne preterujte sa solju ili čak ograničite njen unos.
Jelovnik u FAZI 2 ili kako da nastavite da mršavite i ostanete vitki
U drugoj fazi, treba da nastavite da jedete proteine i puno povrća uz svaki obrok – ali možete početi sa dodavanjem integralnih žitarica (do tri porcije) i voće (dve porcije) dnevno. Možete pojačati nivo aktivnosti.
To praktično izgleda ovako: Uz obrok dodajte recimo 1 krišku hleba ili pola šolja kuvane integalne testenine ili isto toliko kuvanog integralnog pirinča. Ili manji krompir sa ljuskom ili kašiku integralnih žitarica. A što se voća tiče – to je jedna omanja voćka ili 1 dl voćnog soka (svežeg!) ili kaška sušenog voća…
Ne zaboravite da i u ovoj fazi nastavljate da gubite težinu (i poboljšavate zdravlje).
Ideje za doručak, ručak, večeru i užine kod DASH dijete
Kao što je navedeno tri obroka i dve užine su obavezne a evo nekih ideja koje će vam dati motiva da i sami istražujete:
Doručak (izaberite jedan)
1. Jedno kuvano jaje s jednom ili dve kriške pečene slanine i čaša soka od paradajza.
2. Omlet od 2 jaja, parče pečene govedine i 1 paradajz.
3. Komad ćuretine i sir i čaša soka od povrća.
4. Jaje-beli omlet (od dva belanca) s kriškom šunke i pečurkama.
5. Šaka orašastih plodova i povrće (celer, rotkvica, šargarepa, krastavci, paprika…).
Užina (izaberite jednu ujutru i jednu popodne)
– kriška sira i šargarepa
– jedan mali jogurt + deset oraha ili nekih drugih orašastih plodova
– jedna kašičica kikiriki maslaca i celer
– malo nemasnog sira i celer
Ručak (izaberite jedan)
1. Pileća prsa pečena na žaru i velika zelena salata prelivena maslinovim uljem i sirćetom.
2. Dve ili tri kriške šunke i kriška sira. Poslužite uz salatu od kupusa prelivenu uljem i sirćetom. Dodatak – jedan svež krastavac.
3. Jedna konzerva tune uz kašičicu majoneza, sitno seckanog luka i malo bibera. Uz to ide velika salata začinjena uljem i sirćetom.
4. Veliki paradajz punjen sirom, mladim crnim lukom i začinjen začinskim biljem.
5. Na žaru pečene pečurke s jednom tankom kriškom šunke i malo sira.
Grickalice za kasno popodne (neobavezno)
– Šaka neslanog, prženog kikirikija ili pistaćija (oko 20 komada)
– Kašika nemasnog humusa i sveže povrće
Večera (izaberite jednu)
1. Jedan goveđi hamburger pečen na žaru i povrće kuvano na pari.
2. Piletina poslužena sa salatom, posuta pinjolima, uljem i sirćetom.
3. Prženi losos i kinesko povrće.
4. Svinjski kotlet na žaru s pireom od karfiola i zelenim graškom i sirćetom.
5. Salata od pasulja poslužena s velikom zelenom salatom.