Posted on

5 činjenica o pistaćima koje niste znali

Osim sto im je teško odoleti, pistaći su i odličan izbor za očuvanje zdravlja. Pistaći se preporučuju kao odlične prirodne grickalice, posebno ako nisu već oljuštene. To je naizgled sitan, ali bitan način da se smanji unos kalorija.

Čini se da nas ipak još neke činjenice o ovim plodovima mogu pomalo iznenaditi

Portal Epicurios donosi listu činjenica o pistaćima koje verovatno nismo znali.

-SAD je trenutno svetski lider u proizvodnji pistaća i tu “titulu” drži od 2010. godine otkada je oteo dotadašnjem svetskom lideru u proizvodnji pistaća – Iranu. Izvoz pistaća u poslednjih šest godina se udvostručio.

-Ako kupujete pistaće u kori, poješćete manje kalorija, pokazalo je istraživanje. To je povezano s tim da ćete očišćene pistaće jesti brže i više, a čišćenje onih u ljusci ipak će pomoći da konzumirate koju kaloriju manje.

-Pistaći obiluju kalijumom pa mogu sniziti nivo hormona kortizola, koji se oslobađa zbog stresa.

-Češća konzumacija pistaća pomoći će u smanjenu holesterola i smanjiti rizik od raka. Pistaći su izvrstan izvor fitosterola, biljnih spojeva koji pomažu da se smanji nivo lošeg holesterola i obiluju antioksidansima.

-Crveni pistaći ne postoje u prirodnom okruženju. Ponekad proizvođači dodatno boje plodove pistaća u crvenu ili zelenu boju kako bi sakrili nepravilnosti koje proizlaze iz tradicionalnih metoda berbi.

Izvor: Večernji.hr