Posted on

Šljiva: 12 komada na dan čini čudo za vitku liniju!

Šljiva, nezaobilazna kraljica marmelada, nosi još jednu “kraljevsku lentu”. Prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora.

Jedna šljiva kao šaka borovnica…

Barem kada je reč o količini antioksidansa.

Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu. Osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svežu jer sadrži vitamin C , vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum. Obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

Istraživanja su pokazala da jača kosti

Ona smanjuje rizik obolevanja od raka debelog creva. Konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola LDL-a.

I ni tu ne prestaju blagodati ove “kraljice”. Konzumacijom oko 12 suvih šljiva na dan, odnosno 100 grama, u tri meseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja.

Dihidroksi-fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli, te biljna vlakna. 25 grama suvih šljiva, što je ekvivalent u proseku tri ploda, osiguraće nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25%, a za žene iste starosne grupe grupe 7%.

Izvor: stil