Posted on

Zategnut stomak: Pomažu vežbe disanja

Zategnut stomak san je svih. Najnoviji hit u svetu je metoda koja pomaže da se oslobodite viška sala sa trbuha. Lakim kontrakcijama aktiviraju se i ojačavaju poprečni mišići abdomena koji su duboko ispod površine kože.

Ako ste previše lenji da radite trbušnjake, nemate vremena da redovno posećujete teretanu, ne volite da trčite, suvišne kilograme koji su se “zalepili” na stomaku možete da istopite – vakuumiranjem.

Vakuumiranje stomaka je najnoviji svetski hit među zagovornicima fitnesa. Iako sam naziv zvuči dosta zastrašujuće, upućeni tvrde da je postupak jednostavan za izvođenje. Rezultat je ravan i zategnut stomak, što se postiže u relativno kratkom periodu.

Vakuumiranje stomaka je, jednostavno rečeno, vežba disanja, koja lakim kontrakcijama, aktivira i ojačava poprečne mišiće u abdomenu, koji su duboko ispod površine kože.

Postupak je sličan kao kod vežbi disanja u jogi. Aktivnost je fokusirana u središnjem delu tela, a utiče i na pravilno držanje kičme čime se postižu tri efekta: smanjuje se bol u donjem delu leđa, popravlja se držanje tela i istovremeno ojačavaju mišići u abdomenu.

Stručnjaci tvrde ako redovno trenirate unutrašnje trbušne mišiće, sigurno ćete ih zategnuti, i izravnati stomak.

VEŽBE

1. polako udišite što više vazduha u trajanju od tri do pet sekundi

2. izdahnite vazduh na usta, i uvucite stomak što bliže kičmi, zamislite da pupkom dodirujete pršljenove

3. zadržite ovaj položaj u kontrakciji dok izbrojite do 20, i dišite normalno

4. ponovite vežbu pet puta, a kasnije, kako mišići budu izdržljiviji, povećavajte broj ponavljanja do maksimalnih 10.

PRIPREMA

Najbolji položaj za izvođenje je kada je telo nagnuto napred. Zato se početnicima savetuje da kleknu na kolena i oslone se dlanovima na podlogu. Vežba može da se rade i u stojećem položaju, ali da se telo blago nagne napred, a dlanovi oslone, recimo, na površinu stola. Kasnije, kada se dobro savlada tehnika, može da se radi i u ležećem, ili bilo kom drugom položaju koji prija.

Kada budete savladali tehniku, moći ćete lako da uvrstite ovu aktivnost u jutarnje razgibavanje. Stručnjaci preporučuju da vežbu radite najmanje tri puta nedeljno, a možete i češće, čak i da je tokom dana više puta ponavljate.

Izvor: novosti.rs